Hollands KroonMaritiem

Weer afvaarten met de ansjovisjol KH44 uit Kolhorn

Adverentie

Kolhorn -Na, zoals het lijkt, de ergste Coronaperiode te hebben gehad, is het weer mogelijk om rondvaarten te gaan maken met de ansjovisjol KH44 op het Kolhornerdiep. Daarom wordt het vaarseizoen 2021 opgestart en ligt de jol vanaf 11 juli weer klaar in de haven van Kolhorn.

Het authentieke vissersvaartuig uit 1899 vertrekt dan elke zondagmiddag om 15.00 uur vanaf haar vaste ligplaats nabij Museum De Turfschuur. Tijdens een ongeveer anderhalf uur durende zeiltocht kan men genieten van rust, ruimte en natuur, waarbij de schipper verhaalt over de geschiedenis van de jol, Kolhorn en haar visserij op de voormalige Zuiderzee. Wel graag twee uur voor vertrek aanmelden, dus uiterlijk 13:00, via telefoonnummer 0651535273. Vanwege de coronamaatregelen is het aantal passagiers beperkt tot maximaal 6. Ook op andere dagen en tijden kunnen rondvaarten worden geboekt.

Tijdens de vorige zomer in 2020 heeft de ansjovisjol KH44 niet gevaren, maar lag zij droog op de werf Van der Kuil in De Haukes. De jol heeft toen een grote onderhoudsbeurt gehad, waarbij ook aandacht werd geschonken aan de delen van het schip waar je niet zo makkelijk bij kunt. Zo werden een aantal dekdragers en het achterschot vervangen. Daarvoor moest eerst de houten achterdoft worden gesloopt en naderhand dus weer een nieuwe gemaakt. Ook de keerkoppeling werd vervangen door een gereviseerd exemplaar. De werkzaamheden werden uitgevoerd door de diverse vrijwilligers van de Stichting Varend Erfgoed Kolhorn, eigenaar van de jol, en ondersteund door Visser Smeedwerk en Jachtwerf Maarten Van de Kuil. Door deze werkzaamheden kan de jol er weer de nodige jaren tegen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button