Hollands KroonPolitiek

Ideeënmarkt Hollands Kroon geeft ruimte voor inspraak en biedt perspectief

Adverentie

Anna Paulowna – De eerste ideeënmarkt van de gemeente Hollands Kroon vond dinsdagavond plaats. Iets meer dan twintig betrokken inwoners kregen de kans om hun plannen en wensen aan gemeenteraadsleden te presenteren. Vrijwel alle politieke partijen waren vertegenwoordigd. Sommige ideeën waren klein: Een vernieuwing van de jeu de boules baan in Slootdorp bijvoorbeeld. Er waren ook grote ambities over bereikbaarheid en veiligheid. Klas B1N van Rsg Wiringherlant kwam lobbyen voor een McDonald’s in de gemeente.

Paul Medema en Sylvia Buczynski van de PvdA luisteren naar de ideeën.

“Constaterende dat: Veel kinderen een McDonald’s missen in de gemeente Hollands Kroon. Overwegende dat: Een McDonald’s zorgt voor werkgelegenheid, toerisme en inkomsten voor de gemeente, wordt het college verzocht in overleg te treden over het realiseren van een McDonald’s in Hollands Kroon.” Zo is ongeveer de strekking van een motie die de leerlingen van de middelbare school in Wieringerwerf hopen mee te geven aan de gemeenteraad. Tijdens de ideeënmarkt is het de bedoeling dat gemeenteraadsleden zich inschrijven op ideeën van inwoners. Daarmee kunnen ze aangeven dat zij het een goed idee vinden en zo kan het eventueel via de raad gerealiseerd worden, bijvoorbeeld door middel van een motie.

Promotie of hulp van de gemeente
Het is niet altijd nodig om die officiële route te bewandelen. Soms is het ook gewoon goed om een idee onder de aandacht te brengen. Zo ook bijvoorbeeld bij het idee ‘Koffie Koek en Kletsen’ van Jose en Dick uit Slootdorp: “We zien dat er steeds meer eenzaamheid is, onder alle doelgroepen. Toen we op het bankje voor ons huis zaten met een kop koffie kwamen we erachter dat veel mensen op zoek zijn naar aanspraak. Wij willen eigenlijk in het weekend onze voortuin openstellen als verlengstuk van een huiskamer en daar gratis koffie en thee aanbieden. Om gewoon even een praatje te maken.” De Slootdorpers vragen op de ideeënmarkt geen geld of actie van de raad, maar willen hun idee vooral promoten.

Cees Meeldijk en Petra Borst bij de stand van Koffie Koek en Kletsen.

Bij andere ideeën wordt gezocht naar een investering vanuit de gemeente: Drie jeu de boules vrienden, toevallig ook uit Slootdorp, zouden graag zien dat hun speelveldje wordt opgeknapt. Momenteel is het voor ouderen niet veilig om te gebruiken. Voor de voedselbank in Anna Paulowna wordt gevraagd om extra parkeerplekken. De vrijwilligers moeten nu nog een eind lopen en er is om de hoek een braakliggend terrein. Ook zijn er jonge inwoners die vragen om een BMX parcours in Wieringerwerf, iemand die het gebrek aan ruiterpaden op Wieringen onder de aandacht brengt en een mooi initiatief voor een ‘blindenpad’ door het Robbenoordbos, waar mensen met een visuele beperking veilig van de natuur kunnen genieten. Door de raadsleden wordt positief gereageerd op de burgerinitiatieven.

Perspectief
Toch is de ideeënmarkt er ook om perspectief te bieden. Niet alle ideeën kunnen zomaar uitgevoerd worden en de leden van de raad bleken ook bereid kritische vragen te stellen aan de inwoners. Het idee van Lizeth de Graaf voor een 24/7 verbinding bij het pontje tussen Julianadorp en Anna Paulowna, bijvoorbeeld in de vorm van een schuifbare fietsbrug, noemde VVD’er Enno Bijlstra erg ambitieus: “Het gaat wel om een investering van miljoenen”. Daarnaast zou het iets zijn dat via de Provincie en Rijkswaterstaat moet worden geregeld. Toch wordt de input gewaardeerd: “Op deze manier komen we te weten wat er allemaal speelt in onze gemeente”, aldus de organisatie. In december wordt de tweede ideeënmarkt georganiseerd.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button