Den Helder

Half oktober onthulling Joodse Gedenkplaats

Adverentie

Den Helder – De stichting Herdenkingsstenen Den Helder onthult donderdag 15 oktober de gedenkplaats voor de voormalig Joodse stadgenoten, die in de oorlog slachtoffer werden van het naziregime. Een eerder geplande onthulling van de gedenkplaats en de zesde en laatste onthulling van 33 Herdenkingsstenen werd in april uitgesteld vanwege de toen geldende Coronamaatregelen.

Het stichtingsbestuur onthult 15 oktober in de ochtend de resterende 33 herdenkingsstenen in klein comité, in aanwezigheid van nabestaanden en rabbijn Tamara Benima. De laatste Herdenkingsstenen zijn inmiddels allemaal geplaatst door de dienst Openbare Werken van de gemeente en zijn terug te vinden in de Beatrixstraat, Keizerstraat, Kroonstraat en Koningstraat.

Officiële onthulling
Op 15 oktober vindt om 14.00 uur op het Koningsplein de officiële onthulling plaats van de gedenkplaats. Tijdens de onthulling spreekt een aantal genodigden, waaronder de Opperrabbijn van Nederland Binyomin Jacobs. Ook Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting is aanwezig, net als Edzo Bindels als ontwerper van de gedenkplaats. Burgemeester Jeroen Nobel van Den Helder en Peter de Vrij, voorzitter van de stichting Herdenkingsstenen, nemen ook het woord.

Tijdens de onthulling wordt rekening gehouden met de huidige 1,5 meter samenleving, waardoor er aanpassingen zijn gedaan in de draaiboeken.

Trots
Het stichtingsbestuur laat weten enorm trots te zijn op Den Helder, haar inwoners, instellingen en bedrijven. “In relatief korte tijd zijn wij in staat geweest de financiën en organisatie voor de realisatie van de Herdenkingsstenen en gedenkplaats rond te krijgen, door de vele giften en medewerking die wij hebben mogen ontvangen. Het initiatief werd met veel warmte en sympathie omarmd. Ook de belangstelling van inwoners en media tijdens de eerdere steenonthullingen was enorm.”

Na de onthulling op donderdag 15 oktober blijft het stichtingsbestuur de komende tien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de gedenkplaats.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button