Den HelderUitgaan

Stikstof- en CO2-problematiek zet streep door Julianadorp Power Festival

Gemeente gaat in gesprek met organisatoren van grootschalige evenementen

Adverentie

Den Helder – Het Julianadorp Power Festival (JPF) gaat dit jaar niet door. De organisatie heeft noodgedwongen de stekker uit het evenement moeten trekken, zo laat Jan Romar weten. De reden ligt in de stikstof- en CO2-problematiek, het festival kan niet aan de eisen voldoen en krijgt doordoor geen vergunning.

“Bij de opbouw, afbraak, het evenement zelf, de bezoekers die komen, de deelnemers, sleepwagens en de aggregaten die draaien voor de stroomvoorziening wordt stikstof uitgestoten”, licht de organisatie toe in een mailing aan de vrijwilligers. “Bij de berekening die wij hebben gemaakt is gebleken dat wij zwaar over de gestelde norm gaan. Het verkrijgen van een vergunning is dus kansloos.” Het is overigens niet de gemeente zelf die op eigen houtje de regels aanscherpt, de provincie heeft hier op aangedrongen.

De organisatie gaat in overleg met de gemeente om te bekijken of de ‘absurde eisen’ van tafel kunnen, maar het is te kort dag voor de geplande editie van dit jaar. “Aangezien er een aantal financiële risico’s zitten aan de verdere voorbereidingen van JPF hebben we helaas
moeten besluiten deze editie niet door te laten gaan.”

Verbazing
De eisen wekten bij de organisatie de nodige verbazing, onder meer omdat de gemeente zelf drie jaar geleden het tijdelijke evenemententerrein aan JPF beschikbaar heeft gesteld. Ook is er voor de editie van 2022 door de gemeente subsidie beschikbaar gesteld, maar een vergunning komt er dus niet. De aanwezigheid van duinen (Natura 2000 gebied) en de nieuwbouwprojecten, tezamen met de aangescherpte regels voor stikstofuitstoot, maken dat het houden van een dergelijke evenement nu zo goed als onmogelijk blijkt.

Het JPF is voor zover bekend het eerste evenement dat vanwege de aangescherpte regels niet door kan gaan. Romar blijft echter wel optimistisch voor de toekomst van het evenement: “uiteindelijk gaat er gewoon weer een keer “GAS OP DIE LOLLIE!!”.

Nieuwe regelgeving
Evenementen vallen op dit moment nog onder wethouder Kees Visser. Die was nog niet op de hoogte van het feit dat het JPF was geschrapt, maar meldt wel dat de gemeente met nieuwe regelgeving ten aanzien van evenementen moet werken. Als die binnen een straal van vijf kilometer binnen een Natura2000 gebied plaatsvinden, moet er een Aerius onderzoek worden gehouden. “Daaruit moet dan blijken dat er geen natuurschade optreedt. Dat kan het JPF in dit geval helaas niet aantonen”, aldus Visser.

De wethouder meldt dat de gemeente graag in gesprek gaat met alle organisatoren van grootschalige evenementen, om te bekijken wat dit betekent en wat er wel mogelijk is. “Dat doen we zo snel mogelijk.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

7 reacties

 1. zusschreef:
  24 juli 2022 om 09:32
  We hebben het wel over Den Helder (ter uwer informatie ) er is hier helemaal geen stikstof probleem of het miet de 1 1/2 koe zijn van zorgboerderij Tesselaar.Dus WSDH gaat gewoon bouwen.

  weet u nog?

 2. En al die toeristen dan : allemaal in huisje /tent . Komen allemaal met de auto. Lekker BBQ op de camping of bij hun huisje .En allemaal tegen de duinrand .Dus ruim binnen de 5 km van een natura 2000 gebied . En dat mag allemaal wel ?En het dagelijkse verkeer van en naar Texel door de stad ? Blijkbaar draagt dat alles (en de rest ) niet mee aan het stikstof probleem.

  @ RB : ik bedoelde het cynisch : er is hier geen stikstof probleem als WS/Tuin / Zeestad gaat bouwen.Ook wat betreft wat ik hier boven beschreef is er geen probleem.Want dat komt onze bestuurders gewoon goed uit . Maar omdat het bestuur toch even moet laten zien dat er serieus mee wordt omgegaan “pakken ” ze het festival aan .

  1. Zag ik dat goed: een voorvrouw van de Socialistische Partij op vakantie in Thailand?

 3. Lees : trekkers = boeren .Die moeten een kopje kleiner gemaakt worden ivm de zgn stikstof crisis .
  Daarom gaat dat niet door.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: