Recensie

MEG 2: The Trench (recensie)

Adverentie

In 1997 begon de Amerikaanse sciencefiction-auteur Steve Alten met zijn MEG boekenserie. In 2018 bewerkten het scenarioschrijvers-trio Dean Georgaris, Jon en Erich Hoeber (Tranformers) het eerste boek voor de film The Meg. Deze werd geregisseerd door Jon Turteltaub. Omdat de film met Jason Statham in de hoofdrol een succes werd is besloten ook het tweede boek te verfilmen.

Het tweede boek werd door het scenarioschrijvers-trio bewerkt. Een deel van de succesvolle cast met natuurlijk Statham in de hoofdrol is ook nu weer te zien. De regie is nu overgenomen door Ben Wheatley (Rebecca, In the Earth).

In een korte terugblik van 65 miljoen jaar geleden zien we de verhoudingen tussen de prehistorische dieren. Kleine hagedissen die door grotere reptielen worden verslonden. We zien die reptielen in zee vluchten voor de veel grotere en moordlustige Tirex. Deze wordt op zijn beurt weer verslonden door de nog veel grotere Megalodon haai.

Diepzee
Terug in het heden zien we diepzeeduiker Jonas Taylor (Statham), die werkt in een centrum aan zee, waar de oceanen wetenschappelijk worden bestudeerd. Hij komt ook stevig in actie als een containerschip illegaal gif loost en weet dan op spectaculaire wijze te ontsnappen met het bewijsmateriaal. In het centrum wordt een jonge Megalodon haai gehouden die in deel één was overgebleven nadat de moeder was gedood. Jiuming Zang (Wu) is de verzorger van de haai en zwager van Jonas.

Meiying (Cai) is de 14-jarige stiefdochter van Jason en zij is ook helemaal thuis in de oceanografie. Jonas gaat met zijn vaste expeditieleden James Mackreides (Curtis) en D.J. (Kennedy) naar een onderzoeksbooreiland waar opnieuw een expeditie moet plaatsvinden naar de geheimen van de diepe Marianentrog. Op het eiland heeft Jess (Samuels) de leiding over het commandocentrum. Zij is het contact voor de twee duikbootjes die onderzoek doen onder de sterke thermolaag die een moeilijk doordringbare grens vormt tussen de bovenlaag en de diepe onderwaterwereld waarin de prehistorische Megalodon haaien nog leven.

Vreemde wezens
James en D.J. blijven bij Jess in de controlekamer. Jason gaat samen met Jiuming, Rigas (Mahut) en nog een aantal leden door de thermolaag heen en doen daar een vreemde ontdekking. Als Jason er achter komt dat zijn stiefdochter ook stiekem meegegaan is wordt de reis voor hem extra lastig. Er zijn grote problemen en het duikteam wordt zwaar op de proef gesteld. Naast de grote Megalodon haaien zijn er ook andere prehistorische wezens die je maar beter niet tegen je kan hebben. Na een aantal explosies ontstaat er een opening in de thermolaag waardoor er in de bovenwereld prehistorische problemen ontstaan en er strijd geleverd moet worden.

Na deel één is deze nog spectaculairder. De film staat bol van de acties die aan het onmogelijke grenzen. Natuurlijk is Jason Statham de onverschrokken held Jonas die alles uit de kast haalt om strijd te leveren tegen een corrupte bende, maar vooral ook de prehistorische dieren. Cliff Curtis en Page Kennedy zijn ook in deze aflevering de teamgenoten James Mackreides en D.J. Shuya Sophia Cai is stiefdochter Meiying. In deel één was zij nog een klein meisje met een pop. Nu is zij 14 jaar en duidelijk geïnteresseerd in oceanografie. Ze luistert niet altijd naar Janos en dat geeft weer extra zorgen voor pa.

De oosterse vechtsporter Jing Wu is nieuw en speelt Jiuming Zhang, die ook de oom van Meiying is. Ongelofelijk hoe hij steeds weer weet te overleven. Skyler Samuels is Jess die een bedenkelijke rol heeft. De Spaanse acteur Sergio Peris-Mencheta is als Montes ook geen lieverdje. De in Amsterdam geboren Whoopie van Raam is één van Jonas zijn teamleden zonder naam. Naast de angstaanjagende haaien zijn ook de andere reptielen bijzonder reëel aanwezig. De gevechten tussen de mensen en de dieren zijn weer prachtig in beeld gebracht. Natuurlijk is het voor een groot deel over the top, maar het maakt het verhaal wel spectaculair smeuïg.
Steve Alten heeft inmiddels zes boeken in de MEG-reeks geschreven, dus als ook deze film een succes wordt kunnen we wellicht uitkijken naar een vervolg.

Regie: Ben Wheatley
Met: Jason Statham, Cliff Curtis, Shuya Sophia Cai, Milissanthi Mahut, Page Kennedy, Jing Wu, Skyler Samuels, Sienna Guillory, Whoopie van Raam, Kiran Sonia Sawar, Sergio Peris-Mencheta, Able Wanamakok, Billy Clements, Ron Smoorenburg, Felix Mayr
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button