Nieuws

Ziekenhuis Noordwest draagt specialistische tandzorg over

Adverentie

Regio Noordkop – Patiënten in Noord-Holland Noord die bijzondere tandzorg nodig hebben worden in 2024 door Noordwest Ziekenhuisgroep overgedragen aan medisch centrum Vogellanden.

Vogellanden is een zorgaanbieder voor medisch specialistische revalidatie, bijzondere tandheelkunde en gezonde leefstijl, afkomstig uit Zwolle. Om de patiënten in de regio te kunnen behandelen, is Vogellanden op zoek naar een geschikte locatie in de nabijheid van Alkmaar. Zowel Noordwest Ziekenhuisgroep als Vogellanden waren in het weekend niet bereikbaar voor een toelichting. Onduidelijk is of Schagen, Hollands Kroon of Den Helder ook in aanmerking komen worden als geschikte nieuwe plek voor de nieuwe huisvesting van regionale specialistische mondzorg.

Vanaf het begin van 2024 wordt de bijzondere tandheelkunde voor patiënten in Noord-Holland Noord overgedragen. Daarmee wordt de bijzondere tandheelkunde buiten de muren van het ziekenhuis aangeboden, maar blijft deze zorg volgens beide organisaties dicht bij de patiënten in de regio behouden. Op 1 augustus werd de intentieverklaring voor de overdracht getekend door Floor Haak, raad van bestuur Noordwest Ziekenhuisgroep en Fenna Eefting, raad van bestuur Vogellanden.

Garantie van bijzonder tandheelkundige zorg in Noord-Holland Noord
In 2021 kondigde Noordwest Ziekenhuisgroep aan dat zij bijzondere tandheelkunde op locatie Alkmaar wil beëindigen. Het ziekenhuis richt zich meer op hoog complexe en acute ziekenhuiszorg. In 2022 is het Integraal Zorgakkoord (IZA) vastgesteld. Vanuit het IZA ligt er ook een opgave kritisch na te gaan welke zorg waar thuishoort.

Met de overdracht is de tandheelkundige zorg voor patiënten die niet bij een reguliere tandarts terecht kunnen, gegarandeerd. Te denken valt aan mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een niet-aangeboren aandoening aan mond of kaken, extreme angst en ouderen met gebitsproblemen. In Noordwest komen ongeveer 1.500 patiënten per jaar bij de bijzondere tandheelkunde. Vogellanden heeft ruime kennis en ervaring met bijzondere tandheelkunde en wil die graag inzetten in de regio Noord-Holland Noord.

Nieuwe locatie 2024 nog onbekend

“Alle tandartsen en assistenten van Noordwest mogen mee naar de nieuwe locatie”, vertelt Fenna Eefting, “Net als Noordwest besteedt Vogellanden veel aandacht aan de vitaliteit en werkplezier van alle medewerkers.” Patiënten blijven hun vertrouwde gezichten zien. Dat is voor veel mensen een geruststelling. Aniek Eijsink, tandarts gehandicaptenzorg: “We zijn zeer tevreden met deze oplossing en zien de overdracht naar Vogellanden met vertrouwen tegemoet. Voor deze patiënten is het heel belangrijk dat zij tijdens de behandelingen dezelfde mensen blijven zien. Hierbij is het behoud van kwaliteit van zorg cruciaal. Het is heel fijn dat Vogellanden al de kennis en ervaring heeft, ik verwacht dat de overdracht daarom soepel verloopt”.

Ook de ouders van patiënten zijn blij met de overdracht naar Vogellanden. Nannie Kruissel, moeder van een patiënt: “Voor ons is het heel fijn dat deze oplossing gevonden is. Er verandert weinig en we hebben de zekerheid dat we vertrouwde gezichten blijven zien.” Vogellanden en Noordwest hebben afgesproken dat operaties met een groter operatierisico en multidisciplinaire operaties in Noordwest kunnen blijven plaatsvinden.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button