Den Helder – Martin Zuiddam is de wethouderskandidaat van Samen Actief, de fractie die zich onlangs heeft aangesloten bij de coalitie van de gemeente Den Helder. Dat heeft fractievoorzitter Kees Bazen deze maandag officieel bekendgemaakt. Als de gemeenteraad instemt met zijn benoeming, wordt Zuiddam verantwoordelijk voor dierenwelzijn, verkeersveiligheid, openbare ruimte, HUB Julianadorp, vergunningen en burgerberaad.
Zuiddam is momenteel werkzaam als strategisch inkoopmanager bij de Koninklijke Marine. Daarvoor werkte hij onder meer bij Tata Steel en Netbeheer Nederland als contract manager en bij diverse ziekenhuizen als inkoopmanager. Tevens is hij al actief geweest als commissielid en partijvoorzitter van Samen Actief. “Wij zijn verheugd te kunnen melden dat de heer Martin Zuiddam bereid is gevonden zich te kandideren voor de positie van wethouder. Met zijn juridische en financiële achtergrond achten wij hem de juiste persoon voor deze functie. Zijn uitgebreide ervaring binnen diverse organisaties en overheden zal van grote waarde zijn voor de invulling van de overeengekomen portefeuilles”, aldus fractievoorzitter Kees Bazen.
Samen Actief vervangt Beter voor Den Helder (BvDH) als coalitiepartner van de VVD, PvdA, Stadspartij, het CDA, D66 en GroenLinks. BvDH stapte in april 2024 uit die coalitie nadat de benoeming van hun wethouderskandidaat, Remco Duijnker, tot twee keer toe werd tegengehouden door een aantal coalitiepartners.
Sorry, ben effe de tel kwijt van het aantal wethouders in Den Helder en de wachtgeld carrousel !
kleuterschool
Het is al oud nieuws dat Martin Zuiddam wordt voorgedragen als nieuwe wethouder van CDsA (tot de aanstelling Samen Actief). Immers is dit al sinds de onderhandelingen begonnen bekend.
Kees Bazen heeft Martin Zuiddam en Sasha Houtveen (ex raadslid CDA) naar voren geschoven als onderhandelaars. Waarbij Zuiddam maar één prioriteit had, en dat is wethouder worden…
Want wat heeft CDsA binnengesleept? Helemaal niets!
Samen Actief Sr, de partij die opgericht is door Carla van Driesten en Marinus Vermooten. Zij hadden hele duidelijke standpunten; Willemsoord BV en Zeestad BV/CV moest van Samen Actief worden ontmanteld en teruggebracht worden naar de gemeente. De Seasaw, Dijkkwartier en Hotel Tuin (de Kleine Werf) mochten er niet komen.
Volgens het nieuwe coalitieakkoord wordt Marinus Vermooten verplicht voor te stemmen, op alle punten waar hij principieel tegen was.
Het technisch failliete Willemsoord BV wordt weer gered, door zeer grote sommen belastinggeld in een bodemloze put te gooien. Zeestad BV/CV wordt voortgezet om minimaal de komende 10 jaar de gemeenteraad buitenspel te houden bij alle ontwikkelingen in onze stad.
De Seasaw en Dijkkwartier worden doorgezet, ook al is er een harde afspraak dat er op onze zeewering niet gebouwd mag worden, omdat je maar circa 50 jaar de toekomst in kunt kijken.
Ook hotel Tuin op Willemsoord, die niet rendabel te krijgen valt, maar zeker ook een gevaar vormt voor onze Havenactiviteiten.
En wat krijgt Marinus Vermooten ervoor terug? Een loze belofte dat er alsnog een wildopvang gebouwd wordt in de Helderse Vallei. Want alleen is er een subsidie voor het behoud van de huidige (in slechte staat verkerende) locatie aan de Handelskade.
Marinus Vermooten heeft zich zoals dat politiek mooi heet; “In het pak laten naaien”.
Als Samen Actief niet had deelgenomen in de coalitie, dan hadden ze al hun beloften kunnen waarmaken. In de gemeenteraad was er dan een meerderheid om Willemsoord en Zeestad BV terug onder te brengen bij de gemeente (met miljoenen die bespaart zouden worden). Ook de Seasaw, Dijkkwartier en Hotel Tuin op Willemsoord zouden dan niet doorgaan…
En als laatste grootste winst voor de achterban van Marinus Vermooten. Als ze niet in de coalitie waren gestapt, dan had een raadmeerderheid de bouw van de wildopvang in de Helderse Vallei goedgekeurd, en hadden ze in 2025 kunnen beginnen…
Iedereen kan zien dat oud raadslid Ben Reiff (VVD) samen met alle vrijwilligers al 10 jaar knokken voor nieuwbouw in de Helderse vallei. En de huidige coalitiepartijen houden het ook al 10 jaar tegen!
Nu Marinus in de coalitie zit, zal de wildopvang zolang worden gerekt, dat het begin van de bouw niet meer zal plaatsvinden in dit raadstermijn. En dat de volgende raad pas een echt besluit gaat nemen…
Want ze weten dat als ze Marinus Vermooten een worst voor zijn neus houden, dan doet hij precies wat ze willen. Hij heeft alleen zelf niet in de gaten dat hij mede door zijn eigen wethouder kandidaat en mede raadslid wordt misbruikt. Door in te spelen op zijn goedgelovigheid..
Maar er is voor Marinus Vermooten nog een reddingsboei. In de volksmond noemen we dit een “Duijnkertje” Want de gemeenteraad moet nog een geheime stemming houden over de aanstelling van deze wethouder kandidaat.
Daarbij is het de vraag of de gemeenteraad en met name iedereen in de coalitie genoeg vertrouwen heeft in een Wethouder die in 18 jaar tijd bij 19 bedrijven heeft gewerkt. En bij zijn huidige werkgever (Marine) via een zijspoor is weggepromoveerd naar Utrecht.
Het zou goed zijn als de gemeenteraad zijn CV is opvraagt, en deze ook controleert. Want zeggen dat je voor 19 bedrijven hebt gewerkt zonder erbij te vertellen waneer je er hebt gewerkt, klinkt niet geloofwaardig. Van baan veranderen na een paar jaar omdat je wat anders wil doen is tegenwoordig wel normaal. Maar als je 19 banen hebt gehad, waar je korter dan een jaar hebt gewerkt, dan is het niet vreemd als daar vraagtekens bij worden gezet…
Eén keer een kort dienstverband hebben, kan omdat je het mischien niet leuk vindt… Twee keer de pech hebben dat je niet een baan hebt gevonden die bij je past. Bij een derde korte dienstverband kun je nog de echte pech hebben dat een bedrijf moet reorganiseren en je als laatste binnenkomer als eerste eruit moet… Dus echte dikke pech. Maar 19 korte dienstverbanden achter elkaar… Dan zou het nog wel eens met omgangsvormen te maken kunnen hebben…
Maar dat weet je dus pas als je een volledige naar waarheid ingevulde CV kunt inzien met de exate dienstverbanden.
Er is een aantal weken al een Gemeentesecretaris op Non-Actief gezet vanwege omgangsvormen richting Wethouder Augustijn. Wordt Deze wethouder de volgende? Want bronnen uit de achterban van de coalitie (VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SPDH) horen we al de twijfels of er een juiste keuze wordt gemaakt.
Wat we in ieder geval zeker weten, is door het toetreden van Samen Actief (na installatie Wethouder verder onder naam CDsA) dat zij na de verkiezingen niet meer terugkomen. Want je kiezer belazeren om een wethouder zijn zakken te laten vullen wordt onder de kiezers in het algemeen niet gewaardeerd.
Zo’n college kun je met recht ‘ doa’ noemen, dead on arrival. Goed stuk van Marc Nihot. De komende maanden mogen Samen Actief en de Stadspartij nog de illusie hebben dat ze iets voorstellen, maar tekenen bij het kruisje wordt nooit in het stemhokje gewaardeerd. Dat vlieg je er gewoon uit en volledig terecht .