Den Helder

Odensehuis start nog dit najaar

Adverentie

Nadat eerder deze week bekend werd dat de gemeente Den Helder extra geld beschikbaar stelt voor het Odensehuis, komt nu het bericht dat het eerste Helderse Odensehuis al dit najaar haar deuren opent.

Het Odensehuis is een inloophuis voor mensen met beginnende dementie. In buurthuis De Overzet bieden vrijwilligers en een coördinerende beroepskracht hen diverse activiteiten. Het is ook voor mantelzorgers een warme plek om even op verhaal te komen en lotgenoten te ontmoeten. Zij kunnen ervaringen delen onder het genot van een kopje koffie en er terecht voor informatie. Het moet een plek worden die bijdraagt aan het beter herkennen, begrijpen en accepteren van mensen met dementie. Het Odensehuis in De Overzet is een idee van Helderse inwoners. Het gaat voorlopig om een proef van een jaar, daarna wordt bekeken of het inloophuis levensvatbaar is.

Dementie
Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie en/of geheugenklachten. Den Helder is vorig jaar uitgeroepen tot dementievriendelijke gemeente. Er zijn in de gemeente namelijk veel mogelijkheden voor dagbesteding voor mensen met dementie. “We geven ook scholing (hoe ga je om met dementie en hoe herken je het) aan diverse doelgroepen en verzorgen trainingen/voorlichting op scholen”, vertelt de gemeente. “Ook zijn er gelegenheden voor lotgenoten om contact met elkaar te hebben, mantelzorgers kunnen ondersteuning krijgen en de samenwerking tussen gemeente en zorgaanbieders is goed geregeld.”

Eerder al zijn vrijwilligers in buurthuizen tot ambassadeur opgeleid en begeleid, zodat dementerende bezoekers langer in de buurthuizen aan activiteiten kunnen deelnemen. Het Odensehuis gaat als inloophuis nog een stapje verder: mensen met geheugenproblemen gaan er zelf een belangrijke rol spelen.

Samenwerking
Het inloophuis is in de eerste plaats bedoeld voor mensen met beginnende dementie. Wellicht dragen de activiteiten er aan bij dat zij minder snel zwaardere en duurdere vormen van dagopvang nodig hebben. Of misschien wel helemaal niet. Vanzelfsprekend werkt het Odensehuis samen met andere instanties en organisaties, zoals het Alzheimercafé, Geriant en Stichting Mantelzorgcentrum. Zij zien het Odensehuis als een welkome aanvulling on hun eigen aanbod van ondersteuning en zorg.

Buurthuis De Overzet is erg geschikt voor de activiteiten van het Odensehuis. Het wordt niet door andere bezoekers gebruikt en straalt rust, veiligheid en structuur uit. Van hieruit kan ook een verbinding met de omgeving en de samenleving worden gemaakt. Voorlopig gaat het om een proef voor een jaar. De gemeente stelt hiervoor geld beschikbaar. De initiatiefnemers doen ook een beroep op fondsen en het bedrijfsleven om geld bijeen te brengen. Het Odensehuis is gevestigd in de Kemphaanstraat 24 B. Vanaf donderdag 12 september 2019 is er elke donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur een open inloop voor een ieder die vragen heeft.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button