Hollands Kroon

LADA twijfelt aan oordeel Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Straling

Hollands Kroon – De politieke partij LADA heeft grote twijfel aan het oordeel van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Straling, dat volgens de Schager Courant stelt dat het door Tata Steel laten storten van afval dat vervuild is met het radioactieve isotoop polonium-210, bij deponie Afvalzorg in de Wieringermeer, niet gevaarlijk is. “Een nuancering is op zijn plaats”, stelt LADA. “Polonium-210 is niet alleen radioactief, maar ook zeer giftig. Daar wordt door de ANVS met geen woord over gerept.”

Van nature komt er radioactiviteit voor in ijzererts en kolen, de grondstoffen voor het staal dat Tata Steel produceert. Deze radioactieve elementen concentreren zich als de grondstoffen in een hoogoven worden verbrand. Het afvalstof dat na alle bewerkingen en hergebruik uit de hoogovens overblijft, is het gasstof. Daar zit dus ook polonium-210 in.

Polonium is na opname in het lichaam uitzonderlijk gevaarlijk voor de gezondheid. Inhaleren van een zeer kleine hoeveelheid polonium-210 bevattende stofdeeltjes is al voldoende om bij een mens ziekte of de dood te veroorzaken. Polonium-210 zendt alfadeeltjes uit die in het lichaam celstructuren kunnen aantasten, schade toebrengen aan DNA en celdood veroorzaken. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat organen uitvallen met de dood tot gevolg.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button