JeugdUitgaan

Open dag NIOZ druk bezocht

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel hield zaterdag een open dag. Vele bezoekers wisten hun weg naar het onderzoekscentrum te vinden. De omvang van het centrum verraste menig bezoeker, de veelzijdigheid aan onderzoek nog meer. Voor de kinderen, maar ook voor de volwassen, was van alles te doen en zelf te onderzoeken.

Een kijkje nemen in het laboratorium van het NIOZ (DHfoto)

Open dag
De open dag bij het NIOZ wordt maar eens in de vier, vijf jaar gehouden. Dat er dan gelijk groot uitgepakt wordt is voor de bezoekers mooi meegenomen. Al vanaf de veerboot vanuit Den Helder is de hoogwerker met vlaggen  te zien. Voor de kinderen in verschillende leeftijdscategorieën was een speurtocht uitgezet waarmee het hele complex bezocht werd. Opvallend was dat overal door de bezoekers van alles zelf te doen was. Vele medewerkers van het NIOZ kwam je overal tegen en waren graag bereid te vertellen over hun werk. Diverse lezingen stonden op het programma en werden ook goed bezocht.

Onbekend
Het instituut is niet voor iedereen even bekend en dat was ook de reden dat menig bezoeker verrast was over de omvang van het complex. Het NIOZ heeft een vestiging op Texel en in Yerseke, vanwaaruit wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar delta’s en diepe oceanen. Dagelijks trekt het onderzoekschip RV Pelagia van het instituut erop uit naar de Oceanen en de open Noordzee.

Vaartocht
De speurtocht voor de kinderen was niet alleen leuk en leerzaam, maar kan ook nog een leuke prijs opleveren. In het voorjaar van 2020 mogen de winnaars een Waddenzeetocht maken op het NIOZ schip De Stern. Wie de leukste foto maakte bij de ingang van het instituut, met de boot en verschillende attributen, maakt ook kans op deze prachtige prijs.

Een inzending voor de fotowedstrijd bij de ingang

 

Creatief vouwen? Aan het einde van de open dag waagde het personeel zich hier ook aan (DHfoto)
NIOZ
Oefenen om in een zuurstofloze zak een preparaat te maken (DHfoto)
Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 0223-630461.

Wellicht ook interessant

Back to top button