Noord-Holland

Een stap verder in de bereikbaarheid over weg en water

Advertentie:

Noord-Holland – Bredere bruggen, diepere vaargeulen en een ruimere sluis moeten havens aan het IJsselmeer en in het achterland beter bereikbaar maken voor grotere schepen.

Meer binnenhavens ontsluiten voor grotere schepen in Nederland, dat is het doel van de Bestuursovereenkomst Verruiming sluiscomplex Kornwerderzand. Deze overeenkomst werd getekend op 24 juni. Hiermee spreken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Fryslân niet alleen af om de sluis bij Kornwerderzand te vergroten, maar ook om nieuwe, bredere bruggen te bouwen in de A7, de snelweg over de Afsluitdijk en de vaargeulen in het IJsselmeer te verdiepen. Zo krijgen grote schepen via de Waddenzee toegang tot de havens rond het IJsselmeer en Ketelmeer, zoals Makkum, Lemmer, Urk, Lelystad, Meppel en Kampen.

De financiering van het totale project is nog niet helemaal rond. Van de benodigde 180 miljoen euro betaalt het Rijk 111 miljoen, waardoor er 69 miljoen overblijft voor de regio. Fryslân heeft 19,5 miljoen euro toegezegd, maar een aanvraag voor subsidie uit het Waddenfonds loopt nog. Ook de beoogde 26,5 miljoen van belanghebbende bedrijven is nog niet definitief geregeld. Toch is besloten om vast te beginnen met de bruggen. “In hun huidige staat kunnen de bruggen nog tot 2025 mee. Om op tijd klaar te zijn, starten we nu met het schrijven van een uitvraag, zodat over ongeveer twee jaar de schop de grond in kan,” aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder van de provincie Fryslân.

Betere verbinding
De vier nieuwe bruggen verbreden de doorgang voor de scheepvaart. De twee doorvaartopeningen worden straks 21,7 en 25 meter. Dat is zeker niet het enige doel. De huidige bruggen zijn voor 2025 sowieso toe aan groot onderhoud. Bovendien zorgen de huidige draaibruggen regelmatig voor oponthoud van het wegverkeer over de A7. De nieuwe klapbruggen moeten daar verbetering in brengen om zo de verbinding tussen Fryslân en de Randstad te verbeteren.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button