Den Helder

Onthulling Joodse Gedenkplaats verplaatst naar 2021

Den Helder – Stichting Herdenkingsstenen Den Helder heeft met pijn in het hart besloten de onthulling van de Gedenkplaats voor voormalig Joodse stadgenoten, die in de oorlog slachtoffer werden van het Naziregime, op 15 oktober te annuleren. Dit vanwege de geldende corona-maatregelen. Een eerder geplande onthulling van de Gedenkplaats afgelopen april is ook niet doorgegaan.

Het stichtingsbestuur betreurt het ten zeerste dat ook nu het coronavirus het onmogelijk maakt de onthulling, die aandacht te geven die het verdient. Meer dan 65 genodigden hadden aangegeven aanwezig te willen zijn bij de onthulling, waaronder ook nabestaanden. De coronaregels schrijven echter voor dat er slechts 40 mensen aanwezig mogen zijn. Het bestuur wil echter iedereen de gelegenheid geven aanwezig te zijn bij de onthulling en de officiële overdracht van de Gedenkplaats aan de stad Den Helder. Besloten is om volgend jaar, als het dagelijks leven hopelijk enigszins is genormaliseerd, een plechtigheid te organiseren.

Het stichtingsbestuur onthult 15 oktober in de ochtend de resterende 35 herdenkingsstenen in klein comité, in aanwezigheid van nabestaanden en rabbijn Tamara Benima. De laatste Herdenkingsstenen zijn inmiddels allemaal geplaatst door de dienst Openbare Werken van de gemeente en zijn terug te vinden in de Beatrixstraat, Keizerstraat, Kroonstraat en Koningstraat. Aansluitend zal het stichtingsbestuur, slechts in aanwezigheid van burgemeester Jeroen Nobel en een rabbijn, stilstaan bij de Gedenkplaats.

Hartverwarmend
Het stichtingsbestuur laat weten enorm trots te zijn op Den Helder, haar inwoners, instellingen en bedrijven. “In relatief korte tijd zijn wij in staat geweest de financiën en organisatie voor de realisatie van de Herdenkingsstenen en de Gedenkplaats rond te krijgen door de vele giften en medewerking die wij hebben mogen ontvangen. Het initiatief werd met veel warmte en sympathie omarmd. Ook de belangstelling van inwoners en media tijdens de eerdere steenonthullingen was hartverwarmend”, aldus voorzitter Peter de Vrij namens een dankbaar gestemde werkgroep.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button