Defensie

Nog een paar maanden voor Zr.Ms. Evertsen

Den Helder – Zr.Ms. Evertsen is inmiddels ruim over de helft van de zeven maanden durende deelname aan de Britse Carrier Strike Group. Ze ‘tikte’ Japan aan en is op de terugreis. De bemanning krijgt in de komende maanden echter nog voldoende te doen. Zo staan er verschillende bezoeken en oefeningen op de agenda.

Het zijn al hectische maanden geweest voor de opvarenden. Niet alleen waren er oefeningen met de Verenigde Staten en Japan, maar mede door COVID-19 kon bemanning minder van boord dan normaal. En dan was er ook nog onrust rond Russische gevechtsvliegtuigen.

Dat laatste werd goed opgelost, zo zei commandant van de Evertsen kapitein-luitenant ter zee Rick Ongering eerder. “Zr.Ms. De Ruyter is in een recent verleden nog in de Zwarte Zee geweest. Ook toen waren de Russen actief. Deze keer waren de vliegbewegingen alleen langduriger en provocerender dan normaal. Als je achteraf het nieuws ziet en de kranten leest, realiseer je je wel dat hier opereren geen alledaags werk is.”

Planning
Het fregat is een week geleden vertrokken vanuit een havenbezoek aan het Amerikaanse eiland Guam. Het schip start aan haar terugreis via de Zuid-Chinese Zee, waarna een bezoek aan Singapore op de planning staat. Daarna vaart het vlootverband verder richting India, waarmee oefeningen worden gedaan. Ook in Oman, dat de volgende etappe is, staan oefeningen centraal. Daarnaast wisselt de Evertsen informatie uit met de Europees geleide maritieme missie in de Straat van Hormuz (EMASoH)

De vloot zet daarna koers richting Europa, waar de schepen half november weer worden verwacht. Eerst zijn er nog bezoeken in de Golf van Aden en de Rode Zee. Daar ondersteunt de Evertsen de EU Naval Forces met de antipiraterijoperaties door informatie te delen tijdens de doorvaart door de regio. De Evertsen wordt begin december in Den Helder verwacht.

Leerzame trip
Het marineschip begon in mei aan de oefenreis met de Carrier Strike Group. Dat is een vlootverband rond het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth. De marine doet mee aan verschillende multinationale oefeningen op zee.

Ongering merkte op hoe leerzaam de trip nu al is voor zijn bemanning. “Door dit deployment is de Evertsen nu op en top operationeel. Het is verder weg dan normaal, dus dat brengt extra uitdagingen met zich mee. Reserveonderdelen heb je niet ‘morgen’ aan boord. Blijven puzzelen is belangrijk! Onze pragmatische instelling helpt ons hier vaak bij.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button