Cultuur/NatuurDen HelderJeugdVideo

Niet alleen lezen, ook lekker naar buiten tijdens Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek (video)

Advertentie:

Den Helder – Gi-Ga-Groen, is het thema van de Kinderboekenweek dit jaar en daarom gingen de leerlingen van de Driemaster naar buiten om dieren te zoeken. Eerst vonden ze een bij en iets later een wel heel bijzondere uil. Na een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht van stadsdichter Yanaika Zomer was de Kinderboekenweek officieel begonnen.

Het thema kan op goedkeuring van de leerlingen rekenen. “Het is lekker natuurlijk, lekker groen en lekker veel buiten spelen”, zegt Faey. “Het is leuk dat je niet hoeft te blijven zitten en naar buiten kunt gaan. Ook gewoon als het regent en dan lekker TikToks opnemen”, voegt klasgenootje Jesslyn toe.

Tijdens de Kinderboekenweek doen kinderen in heel Nederland activiteiten ter stimulering van lezen. De kinderen van de Driemaster gaan bijvoorbeeld de strijd aan met de bibliotheek tijdens verschillende challenges. Ook maken ze met stads- en schooldichter Yanaika Zomer samen een dichtbundel. “We hebben een heel groot blad gekregen met daarop allemaal opdrachten”, vertelt Sara-Lynn. “Ik heb een prentenboek voorgelezen bij de kleuters”, zegt Dana. “Je kan ook een dagje helpen bij de bieb, een taart bakken en je kan ook koken”, vult Jesslyn aan.

Nieuwe schoolbibliotheek
In de splinternieuwe schoolbibliotheek vertellen directeur Talitha van Iterson en leescoördinator Simone Kikkert over het belang van lezen voor kinderen. “Alle basisvaardigheden zijn erg belangrijk en lezen is daar natuurlijk één van”, zegt van Iterson, “het is leesplezier heel belangrijk, vandaar dat we de schoolbibliotheek hebben geïntroduceerd.”

Leescoördinator Simone Kikkert is verantwoordelijk voor de inhoud van de bieb op school en houdt rekening met verschillende dingen. “We kijken naar de boeken die worden aangeboden tijdens de Kinderboekenweek, we kijken naar het niveau van de leerlingen en we kijken natuurlijk naar wat de leerlingen zelf leuk vinden om te lezen”, zegt Kikkert, “mijn klas is nu aan het onderzoeken wat ze graag in de schoolbieb willen zien. Dat is een manier om de betrokkenheid omhoog te kr ijgen.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button