
Den Helder – De allereerste Kees de Jager Inclusieprijs is donderdagavond uitgereikt aan het Helders Historische Reddingboten Collectief (HHRC). Zij kregen de prijs uit handen van juryvoorzitter Ria de Jager en wethouder Tessa Augustijn. De prijs is een geldbedrag van 5.000 euro waarmee het ‘inclusieve idee’ kan worden gerealiseerd. Het HHRC is “heel blij met deze eer”.
Het plan is om rondvaarten door de Helderse haven te verzorgen voor mensen met een beperking. Het gaat dan onder andere om mensen die rolstoelgebonden zijn of gebruik maken van een rollator. Het idee is om de vaartochten ook aan te bieden aan Helderse zorginstellingen en organisaties, zoals de Zonnebloem. De jury roemde het goed onderbouwde en uitgewerkte plan. “Het draagt bij aan het wegwerken van zichtbare en onzichtbare drempels.” Ook het feit dat het idee praktisch uitvoerbaar is scoorde veel punten.
Augustijn heette alle initiatiefnemers en andere aanwezigen van harte welkom in de raadzaal, waar de prijs werd uitgereikt. De wethouder vertelde over haar band met Kees (hun gezamenlijke passie: pubquizen) en werd zichtbaar emotioneel. “Ik ben heel blij en dankbaar dat ik vandaag als eerste wethouder inclusie de Kees de Jager prijs mag uitreiken.” Kees de Jager was 40 jaar lang getrouwd met Ria, tot hij in 2020 overleed. Ria De Jager sprak voor de prijsuitreiking over het gedachtegoed van Kees. “Hij heeft het zijn missie gemaakt om het leven voor iedereen makkelijker en toegankelijker te maken. Als het niet linksom kan, dan maar rechtsom. Iedereen moet mee kunnen doen.”
Jurylid Jelmer Vlot, journalist en vertegenwoordiger van de LHBTI+ gemeenschap, maakte eerst de top drie ideeën bekend. Naast de uiteindelijke winnaar, waren dit ‘Toegankelijkheid van het strand voor iedereen’, bedacht door mevrouw Sponselee, en het idee van Carine Doeve-Hopman genaamd ‘Plan de Kampanje!’. Dit laatste is een initiatief om zorg beter te betrekken bij vluchtelingen door middel van twee documentaires. Uiteindelijk ging de allereerste Kees de Jager prijs dus naar het Helders Historische Reddingboten Collectief. De club nam met 11 man sterk de bokaal vol trots in ontvangst. Ook hadden zij uit dank een cadeautje mee voor de commissie: het boek ‘100 jaar Dorus Rijkers’.