Politiek

Gemengde reacties op mogelijke huisvesting arbeidsmigranten in pand Rabobank

Advertentie:

Den Helder – Er klinken verschillende geluiden vanuit de Helderse fracties over het nieuws dat de koper van het pand van de Rabobank aan de Verkeerstorenweg het gebouw wil gebruiken voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Wie de beoogd koper is, is onduidelijk, maar de koop is onder voorbehoud van toestemming voor een dergelijk gebruik.

De VVD, Stadspartij en het CDA vinden deze invulling van het gebouw een goede oplossing, omdat dit de druk en overlast binnen de woonwijken kan wegnemen. Kees Visser (VVD): “Scheelt weer flink wat woningen die beschikbaar blijven voor andere woningzoekenden binnen onze gemeente!” Fractievoorzitter van het CDA, Edwin Krijns, komt tot een soortgelijk argument. “De regio heeft een grote opgave in de opvang van arbeidsmigranten. Er zijn te weinig locaties, wat er toe leidt dat bedrijven (buiten het zicht van de overheid) huizen particulier huren of kopen om daar meerdere arbeidsmigranten te plaatsen. Deze woningen zijn bedoeld voor onze inwoners die het moeilijk hebben om een betaalbare woning te vinden.” De ChristenUnie is ook pro: “Het lijkt de CU een prima locatie mits het past in de wet en regelgeving.”

Sylvia Hamerslag (Behoorlijk Bestuur) vindt de locatie zo langs de grenzen van de gemeente beter dan midden in een wijk of tussen twee wijken in, maar benadrukt het standpunt van haar fractie tegenstander te zijn van het “ophokken” van arbeidsmigranten. Behoorlijk Bestuur wil dat arbeidsmigranten worden gehuisvest in de gemeente waar ze werken. Ook de PVV is “absoluut tegen nog meer arbeidsmigranten huisvesten in Den Helder”. De fractie PvdA is ook geen voorstander van het huisvesten van arbeidsmigranten in het Rabobank gebouw. “Wij willen de aanzuigende werking van arbeidsmigranten richting Den Helder niet verder stimuleren”, zegt fractievoorzitter Jan de Leeuw. Verder wijst De Leeuw op het feit dat het openbaar vervoer in de omgeving van het gebouw niet toereikend is.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

 1. ben benieuwd waar al die migranten werken, als dit buiten de gemeentegrenzen is dan zeg ik sowieso nee tegen zo’n plan, mochten ze aantoonbaar binnen de grenzen werken is er heel misschien iets bespreekbaar

 2. Het korte termijn geheugen van de raadsfracties blijkt niet geheel intact te zijn.

  In maart dit jaar werd er in de krant vermeld dat er meerdere gegadigden waren om een Hotel te vestigen in het pand van de Rabobank. Ook waren er gegadigden om in het pand studio’s te bouwen.

  Toen werd al snel duidelijk dat overnachten in het pand verboden is. Het pand ligt binnen de plofzone van de Koninklijke Marine en de NAM.

  Dat er nu gevraagd wordt om van de locatie een woonbestemming te maken voor arbeidsmigranten, lijkt dan ook kansloos.

  Er zit namelijk geen verschil tussen slapen in je eigen woonruimte, een hotelovernachting of slapen in een short stay accommodatie. Het blijft namelijk slapen, wat dus niet mocht vanwege de plofzone.

  Daarbij moet je afvragen of deze locatie geschikt is voor een woonbestemming, zonder dat enige faciliteit in de buurt is. Dit nog naast het missen van openbaar vervoer.

  Mocht er een uitzondering kunnen komen om op deze locatie te kunnen overnachten. Dan zou een hotel de voorkeur moeten hebben.

  Een hotel op de locatie van de Rabobank, is een betere locatie dan op Willemsoord. Alleen al door de eigen parkeerplaatsen.

  Arbeidsmigranten zouden als de agrarische sector dit wil, op eigen terrein gehuisvest moeten kunnen worden. Uiteraard mits aan alle eisen voor woonruimte is voldaan. 

  Verder moet iedere gemeente voor hun eigen arbeidsmigranten gaan zorgen. Waarom moeten alle migranten (arbeid, vluchtelingen en gelukzoekers) altijd worden ondergebracht in onze gemeente.

Wellicht ook interessant

Back to top button