Politiek

Gezamenlijke fractie PvdA / GroenLinks lokaal nog niet aan de orde

Advertentie:

Anna Paulowna – Landelijk hebben de PvdA en GroenLinks, na een maandenlange liefdesdans, recent via een ledenraadpleging besloten als één fractie de verkiezingen in te gaan. In Hollands Kroon werken beide partijen al ‘prettig samen’, maar over een echt gezamenlijke fractie wordt nog niet echt nagedacht.

Landelijk scoort de fusiepartij in de peilingen inmiddels 28 zetels en is daarmee de tweede partij, na Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt, die als nieuwkomer zelfs 31 zetels scoort. D66 en vooral CDA worden in die laatste peiling van IPO volkomen weggevaagd.

De landelijk ledenvergadering van zowel PvdA als GroenLinks accepteerden de gezamenlijke lijst met overweldigende cijfers. Ook werd overtuigend gekozen voor lijsttrekker Frans Timmermans, van origine PvdA, als ideale verbinder tussen beide partijen. Tot zo ver het landelijke deel, hoe zit het nu met de lokale afdelingen. Het duurt immers nog even, maar in maart 2026 is het zover voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Hollands Kroon
Joop Laagland, fractievoorzitter van GroenLinks in Hollands Kroon: “Het is allemaal nog heel pril natuurlijk, dus we zijn onze mening nog aan het vormen. PvdA is in elk geval in onze gemeente een partij waar we qua ideologie en standpunten veel overeenkomsten mee hebben en we zitten natuurlijk samen in de coalitie, dus de contacten zijn goed. Ik hoop landelijk op goede speerpunten, zodat mensen met een kleinere beurs ook in staat gesteld worden energiemaatregelen te treffen. Er is wel subsidie voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, maar als je het basisbedrag niet kunt betalen, dan kun je dat niet aanschaffen en zit je dus ook vast aan een hoge energierekening.”

Sylvia Buczynski, fractievoorzitter PvdA in Hollands Kroon: “Dat is verschillend, dat is van mens op mens natuurlijk anders, maar we zijn op zich altijd erg voor samenwerken. Zeker ook gelet op de hedendaagse versnippering in de politiek. Deze stap doorbreekt die versnippering door meer een vuist te kunnen maken door samen op te trekken. Ik hoop ook dat het deze verkiezingen nu eens zal gaan over de dingen die echt belangrijk zijn voor de mensen in Nederland. Er is natuurlijk wel een verschil in bloedgroepen bij PvdA en GroenLinks, want je kunt nog zo groen willen zijn, maar als je rood staat en je maag is niet gevuld dan is het toch lastig om na te denken over het belang van klimaatmaatregelen. Maar het is juist een uitdaging om samen na te denken hoe dat nu beter kan.”

Prettig samenwerken
“In Hollands Kroon kunnen we heel prettig samenwerken met GroenLinks, maar we zijn er nu gewoon nog niet mee bezig. We zitten nu samen in een coalitie en we kijken beiden natuurlijk ook hoe het landelijk gaat uitpakken. Het is daarbij ook van belang hoe de media de nieuwe gezamenlijke fractie gaat bejegenen.”

Het lijkt er dus op dat beide partijen afwachtend zijn aangaande de landelijke effecten van het samengaan. Ondanks de onderlinge affectie kijken ze vooralsnog de kat nog even uit de boom.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button