Cultuur/Natuur

Schaapskudde weer in de Noordduinen

Advertentie:

De schaapskudde en schaapsherder weer actief in de Noordduinen, tussen Callantsoog en Den Helder, vanaf dinsdag 4 november. Wandelaars en fietser in dit natuurgebied. Let dan even op!  Het is een betoverend gezicht die witte schapen op het grijze duin.

De schapen grazen hier om de vergrassing en verruiging in te perken en helpen hierbij de duinkonijnen, die het door hun lage aantal het alleen niet meer redden. Ze zijn er nu voor de tweede ronde dit jaar, om de nieuwe grasgroei af te grazen vlak voor de winter begint. Dus bezoekers in deze omgeving grijp de kans om te genieten van de kudde in het landschap.

Boswachter Tim Zutt van Landschap Noord-Holland: “Een kudde zien is indrukwekkend, de hond die de schapen begeleidt, maar juist ook de schapen zelf. Het zijn harde werkers en ze komen daar waar machines niet kunnen komen. Als ze klaar zijn met grazen, reizen de schapen weer door naar een ander natuurgebied, maar komen volgend jaar weer terug als het nodig is. De schapen aaien kan niet, daarvoor moet je naar een kinderboerderij.” Nederland telt nog zo’n honderd schaapskuddes, die helpen in het natuurbeheer.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button