Cultuur/Natuur

Schaapskudde weer in de Noordduinen

De schaapskudde en schaapsherder weer actief in de Noordduinen, tussen Callantsoog en Den Helder, vanaf dinsdag 4 november. Wandelaars en fietser in dit natuurgebied. Let dan even op!  Het is een betoverend gezicht die witte schapen op het grijze duin.

De schapen grazen hier om de vergrassing en verruiging in te perken en helpen hierbij de duinkonijnen, die het door hun lage aantal het alleen niet meer redden. Ze zijn er nu voor de tweede ronde dit jaar, om de nieuwe grasgroei af te grazen vlak voor de winter begint. Dus bezoekers in deze omgeving grijp de kans om te genieten van de kudde in het landschap.

Boswachter Tim Zutt van Landschap Noord-Holland: “Een kudde zien is indrukwekkend, de hond die de schapen begeleidt, maar juist ook de schapen zelf. Het zijn harde werkers en ze komen daar waar machines niet kunnen komen. Als ze klaar zijn met grazen, reizen de schapen weer door naar een ander natuurgebied, maar komen volgend jaar weer terug als het nodig is. De schapen aaien kan niet, daarvoor moet je naar een kinderboerderij.” Nederland telt nog zo’n honderd schaapskuddes, die helpen in het natuurbeheer.

Trefwoorden
Toon meer

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
Close