Den Helder

Sneller herstel na operatie longkanker

De Helder – Patiënten met longkanker hebben er baat bij als ze sneller herstellen na een operatie. Er is daarom een nieuwe behandelwijze opgesteld, waarbij de patiënt al voor de ingreep begeleid wordt om zo fit mogelijk de operatie in te gaan.

De behandelwijze bestaat uit een combinatie van leefstijladvies, ademhalingsoefeningen en pijnstilling. In de periode voorafgaand aan de operatie wordt de patiënt geadviseerd voldoende te bewegen, te stoppen met roken en geen alcohol te drinken. Kort voor de ingreep krijgt de patiënt ademhalingsoefeningen en drinkvoeding die het herstel bevorderen. Ook wordt betere pijnstilling voorgeschreven en wordt de patiënt kort na de ingreep gestimuleerd te bewegen. Door hier actief op te sturen verwacht het behandeld team, dat de ligduur voor de patiënt wordt verkort en de kans op complicaties kleiner wordt. Dat kan de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren.

Nieuwe aanpak
Er is steeds meer aandacht voor de conditie van de patiënt voorafgaand aan de operatie, maar voor longkankerpatiënten is deze aanpak nieuw. De nieuwe behandelwijze is vastgelegd in het ERATS protocol, wat staat voor Enhanced Recovery After Thoracic Surgery. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft dit protocol ontwikkeld en doet onderzoek naar de effectiviteit. De Noordwest Ziekenhuisgroep behoort de eerste ziekenhuizen dat dit protocol ook in gebruik neemt. Het doel is dat het protocol landelijk de standaard wordt.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button