Den Helder

Helderse examenkandidaten duiken in stadsgeschiedenis in School 7

Advertentie:

Den Helder – Scholen aan Zee en de Helderse Historische Vereniging hebben sinds dit schooljaar de handen ineengeslagen. Doel van de samenwerking is om leerlingen aan te moedigen zich te verdiepen in de lokale geschiedenis van Den Helder en hen in contact te brengen met uniek archiefmateriaal. Dinsdag namen vier examenkandidaten een kijkje in het archief in School 7.

Eind februari was Scholen aan Zee aanwezig bij de herdenking van de Slag in de Javazee. Gerard Bras, geschiedenisleraar op Lyceum aan Zee, raakte daar in gesprek met enkele leden van de Helderse Historische Vereniging (HHV). Het wederzijdse enthousiasme resulteerde in een samenwerking, gericht op de examenkandidaten die hun profielwerkstuk houden. Leerlingen uit het laatste studiejaar mogen voor deze eindopdracht een duik nemen in de archieven van de HHV in School 7.

“We merkten voorheen dat de profielwerkstukken een beetje aan de oppervlakkige kant waren, omdat de onderwerpen te breed waren”, vertelt Bras. “Door de onderwerpen lokaal te maken, hopen we op wat meer diepgang. Door in de archieven van de Helderse Historische Vereniging te kijken, leren de leerlingen ook zelf onderzoek te doen. Ook is dit een manier om het gebruik van ChatGPT te omzeilen.”

 

Uiteenlopende onderwerpen
De onderwerpen lopen flink uiteen. Van de link tussen Anton Pieck en de Efteling tot verdedigingslinie de Atlantikwall. De vrijwilligers van de HHV hebben zich dinsdag goed voorbereid op de komst van de vier leerlingen. Uit de stellingrekken zijn tientallen documenten klaargelegd. De examenkandidaten bladeren ze rustig door en maken foto’s van de interessante stukken. Eén van die leerlingen is Julian Pastoor, die samen met 6 vwo-klasgenoot Daan Schoonbergen zijn profielwerkstuk houdt over de Atlantikwall. “Ik heb geschiedenis altijd al interessant gevonden”, vertelt Julian. “We hebben dit onderwerp gekozen omdat er veel informatie over te vinden is. Het is fijn om iets te hebben om mee te kunnen werken.”

Even verderop spitten Quinn Huiskens en Bas Luiten uit 5 havo zich door andere historische documenten over Den Helder. “We hebben gekozen voor de verwoesting van Den Helder door de bombardementen”, vertelt Quinn. “De opdracht was om het lokaal te zoeken. We wonen in Den Helder en als je dan buiten bent zie je met alle bunkers en forten hoeveel geschiedenis deze stad heeft. Ik vind het interessant om te weten wat daarachter zit.”

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button