Den Helder

Redders onderscheiden door burgemeester Nobel

Advertentie:

Twee Julianadorpers, Johan Wage (55) en Nick Nebbeling (22), kwamen donderdagmiddag met familie nietsvermoedend naar het gemeentehuis om ontvangen te worden door de burgemeester, met koffie en gebak. Wat ze niet wisten was dat ze uit handen van burgemeester Nobel een onderscheiding zouden ontvangen voor hun heldhaftige redding op 30 april van dit jaar. Ze redden een echtpaar uit een auto die te water was geraakt. De Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen hoorde van de levensreddende handeling van de heren en kende hen de onderscheidingspenning van de Maatschappij toe.

Wethouder Wouters, Burgemeester Nobel en Ernest Briët bekijken het boek van de Maatschappij (DHfoto)

Paar dagen last van
Johan en Nick vertellen dat ze het ongeval voor hun ogen zagen gebeuren. Ze twijfelden geen moment en sprongen te water om de mensen uit de auto te halen. Dat viel nog niet mee, de mannelijke inzittende was zo in paniek geraakt dat hij zijn gordels zelfs om zijn been had zitten. “Hij sloeg wild om zich heen en dat maakte het wel moeilijk om hem te bevrijden” aldus de dappere mannen. Nick vertelt dat hij er nog wel een paar dagen last van heeft gehad, er gaat toch van alles door je heen. “Als we drie auto’s erachter hadden gezeten waren er misschien anderen die de redding hadden gedaan, dat spookt nog wel eens door je hoofd” aldus Johan.

Contact met slachtoffers
Ze hebben niet alleen contact gehad met de inzittenden van het te water geraakte voertuig, ze zijn zelfs bij ze langs geweest. “Ze reden in een leenauto en doordat de bestuurder schrok van de wegversmalling raakten ze plots van de weg en in de sloot”, aldus Nick. “De ontmoeting heeft ons zeker wel goed gedaan, we werden wel volgestopt met allerlei lekkers, vooral de loempia’s,  heerlijk!” vertellen de mannen. Dat ze nog even een nieuwe bril regelden voor de bestuurder bij een brillenwinkel vinden ze eigenlijk heel gewoon.

Penning
De heer Ernest Briët was namens de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen aanwezig. De burgemeester overhandigde de penningen aan de helden, maar hij had ook voor de redders en de burgemeester het boek “Wanneer minuten uren duren” mee. Het jubileumboek bevat twaalf aangrijpende verhalen uit de recente geschiedenis over reddingen, geredden en redders die door de Maatschappij bekroond zijn, opgetekend door auteur Arnold van Bruggen. Fotograaf Morad Bouchakour ging samen met hen terug naar de plek waar het allemaal gebeurde.

Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 06 - 52 42 12 11

Wellicht ook interessant

Back to top button