Defensie

Zr.Ms. Evertsen op tijd terug voor Pakjesavond

Den Helder – Na 43.000 zeemijl te hebben afgelegd met vijftien oefeningen en bezoeken aan twaalf landen zit de klus erop. Zr.Ms. Evertsen is na bijna zeven maanden weer thuis. Zondag konden de 180 bemanningsleden hun familie weer in de armen sluiten. Precies op tijd voor Pakjesavond.

Het luchtverdedigings- en commandofregat maakte deel uit van de UK Carrier Strike Group, een Brits vlooteskader. De Evertsen escorteerde HMS Queen Elizabeth, het nieuwste Britse vliegkampschip en middelpunt van de omvangrijke vloot. Diverse andere marineschepen, zoals HMS Defender (Type 45-destroyer) en het Amerikaanse Arleigh Burke-klasse fregat The Sullivans voeren eveneens mee. Tijdens de langdurige missie voerde het marineschip oefeningen uit met partnerlanden en bood het ondersteuning bij diverse operaties. Tevens was er gelegenheid voor het aanhalen van diplomatieke banden, zoals met Japan, India, Oman en Oekraïne.

Eind juni, een maand na vertrek, kreeg Zr.Ms. Evertsen in de Zwarte Zee te maken met intimidatie door Russische gevechtsvliegtuigen. Deze vlogen urenlang laag en bewapend over en voerden schijnaanvallen uit. De rol van de Evertsen in de Carrier Strike Group is niet onopgemerkt gebleven. Afgelopen week sprak de Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim al zijn waardering uit.

De commandant van de taakgroep, commodore Steve Morehouse, had eveneens lovende woorden. “Het was een voorrecht om samen te werken. Of het nou in de Atlantische Oceaan was of duizenden kilometers verderop in de Stille Oceaan; hun steun en toewijding was uitstekend.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button