Den Helder – Noordwest Ziekenhuisgroep heeft vanaf 5 december een nieuwe techniek in gebruik genomen voor het lokaliseren van borsttumoren: de Pintuition-marker. Met behulp van een magnetisch zaadje ter grootte van een rijstkorrel kan de chirurg tijdens de operatie precies zien waar de tumor zich bevindt. “Deze methode geeft ons de mogelijkheid om super nauwkeurig te werken.”
Bij de meerderheid van de patiënten die een borstsparende operatie ondergaan is de tumor niet van buitenaf te voelen. Er is dan een hulpmiddel nodig om de tumor te markeren, zodat de chirurg hem tijdens de operatie kan vinden. Bij de Pintution-techniek gebeurt dat door het gebruik van een magnetisch zaadje. Radioloog Shirley Go: “De radioloog plaatst met behulp van een echo-onderzoek of röntgenbeelden het zaadje in de tumor. Dit gebeurt onder een plaatselijke verdoving waardoor de patiënt er meestal niet veel last van heeft. Het plaatsen van het Pintuition-zaadje is een kleine ingreep en kan enkele maanden tot dagen voor de operatie gebeuren. Het plaatsen is makkelijker en daarom patiëntvriendelijker dan bij andere methodes die we tot nu toe hebben gebruikt bij Noordwest.”
Tijdens de operatie gebruikt de chirurg een probe, dat is een detector waar sensoren in zitten. Chirurg Gea Gooiker: “Deze methode geeft ons de mogelijkheid om super nauwkeurig te werken. Met de probe navigeren we over de borst heen. Het apparaat geeft met piepjes aan wanneer je precies boven het magnetische zaadje bent. Ook geeft het dan de afstand tot het zaadje, en daarmee ook tot de tumor, aan. Dat is heel fijn. Omdat we precies weten waar de tumor zit kunnen we ook precies genoeg weefsel weghalen. Dat geeft cosmetisch het mooiste resultaat.”
Grote groep patiënten
Vanaf begin december gaat zowel op locatie Alkmaar als op locatie Den Helder gewerkt worden met de Pintuition methode. Alle patiënten met een niet voelbare tumor die een borstsparende operatie ondergaan komen in aanmerking voor de behandeling. In enkele gevallen gebruiken we nog metalen draadjes om de niet voelbare tumor in de borst aan te geven, maar dat komt niet zo vaak voor.