Den Helder – De gemeente Den Helder heeft na twee jaar onderzoek besloten de wijk Het Koggeschip niet aan te wijzen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Het college gaat de cultuurhistorische waarde van Het Koggeschip op een andere manier waarborgen, namelijk door deze vast te leggen in het nieuwe ruimtelijke kwaliteitsbeleid.
De Helderse Historische Vereniging vroeg in de zomer van 2021 aan het college of zij wilde onderzoeken of de Sluisdijkbuurt de status van gemeentelijk monument kan krijgen, omdat het een voorbeeld zou zijn van het zogeheten ‘Post 65-erfgoed’. Uit dat onderzoek bleek echter dat Het Koggeschip meer representatief is voor dergelijk erfgoed. Daarom startte het college eind 2022 het proces om dit buurtje in Nieuw Den Helder aan te wijzen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht.
Tijdens dit proces heeft de gemeente in samenwerking met MOOI Noord-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzocht wat de meest geschikte manier is om de cultuurhistorische waarden van de “experimentele woonwijk” Het Koggeschip te beschermen. De onderzoekers zijn ook langs de deuren gegaan om bewoners te spreken over de beleving van de wijk.
Uitkomsten
Het onderzoek wees uit dat Het Koggeschip een waardevolle representatie is van de Post 65-bouwperiode in Den Helder, met name door de stedenbouwkundige opzet. De smalle binnenstraten en nadruk op ontmoetingsruimtes dragen bij aan de cultuurhistorische waarde van de wijk. De architectuur van de woningen zelf werd echter minder bijzonder bevonden. Hoewel de wijk cultuurhistorisch waardevol is, bracht het rapport ook uitdagingen aan het licht. Zo strookt de opzet van de wijk niet altijd met huidige woonvoorkeuren en de veranderende bevolkingsopbouw in de wijk, wat de leefbaarheid in gevaar brengt.
“Alles overwegende wordt geen vervolg gegeven aan het aanwijzen van de wijk als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. De ruimtelijke kwaliteiten van Het Koggeschip kunnen, volgens het onderzoeksrapport, ook minder bindend worden vastgelegd middels het ruimtelijke kwaliteitsbeleid”, zo concludeert het college. De waarde van Het Koggeschip wordt vastgelegd in het koersdocument voor een nieuwe nota omgevingskwaliteit, waar het college momenteel aan werkt.