Overige

Online kunstlezing over Artemisia Gentileschi

Den Helder – Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend geeft woensdagavond 13 januari een online kunstlezing over Artemisia Gentileschi. Exclusief voor KopGroep Bibliotheken.

“Geen andere vrouw in het barokke Rome schilderde beter dan Artemisia Gentileschi” stelt de enthousiaste kunsthistoricus. Ze had ook nauwelijks vrouwelijke concurrentie. Dit kwam vooral, omdat het verwachtingspatroon jegens vrouwen niet in een artistieke carrière voorzag. Ze had niet alleen een bovengemiddeld talent, maar ook een sterke wil en het geluk dat haar vader schilder was. Zodoende groeide ze op tussen de verf en kon ze haar talent ontplooien, deels omdat haar vader haar hulp goed kon gebruiken.

Haar schilderkunst werd beïnvloed door de stijl van Caravaggio, die met zijn dramatiek en sterke contrasten tussen licht en donker half Europa inspireerde. Gentileschi’s zelfportretten, Bijbelse voorstellingen en bewaard gebleven brieven geven een inkijk in een zeventiende-eeuws kunstenaarsleven, dat bepaald werd door een flinke dosis vrouwenhaat. Dat laatste zou haar postuum ook parten spelen, want Gentileschi wordt sinds enkele decennia pas weer gewaardeerd. Zo wijdt de National Gallery in Londen momenteel een overzichtstentoonstelling aan haar.

Hoe werkt het?
Deelnemers volgen de lezing thuis via het makkelijk te hanteren programma Zoom. Ze zien alle afbeeldingen en horen de spreker praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid om hem vragen te stellen. Kaarten zijn voor 5 euro te koop via kopgroepbibliotheken

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button