Den HelderPolitiek

PVV ziet mogelijkheden voor kernenergie in Den Helder

Advertentie:

Den Helder – De Helderse PVV ziet met het voornemen van het nieuwe kabinet om in Nederland twee kerncentrales te gaan bouwen en het besluit vanuit Brussel om investeringen in kernenergie als ‘groen’ te bestempelen, mogelijkheden ontstaan om ook in Den Helder ontwikkelingen op het gebied van kernenergie te faciliteren. De fractie heeft daarom aan het college gevraagd wat zij kan en wil doen om dit te bewerkstelligen.

Het aanstaande kabinet Rutte-IV heeft in het nieuwe regeerakkoord aangekondigd dat zij de kerncentrale van Borssele ook na 2033 open willen houden en dat er voorbereidendingen worden getroffen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Naar alle waarschijnlijkheid komen die naast de huidige centrale te staan. Elektriciteitsproducent EPZ, eigenaar van de bestaande kerncentrale, gaf vorig jaar al aan plannen te hebben voor nieuwbouw. Rutte-IV wil er alles aan doen om de klimaatdoelen voor 2050 te halen, vanaf dat jaar moet de hele Nederlandse energievoorziening klimaatneutraal zijn.

Kleine modulaire reactor in Den Helder
Ondanks dat het waarschijnlijk is dat de nieuwe centrales op de bestaande locatie in Borssele komen, kan er ook in Den Helder worden gekeken naar de mogelijkheden, zo vindt de PVV: “Hoewel de PVV geen nut en noodzaak ziet voor de energietransitie m.b.t. het klimaat, is onze fractie wel een groot voorstander van kernenergie en zien wij het besluit van Brussel als een extra steuntje in de rug voor kernenergie. Het besluit van Brussel en het voornemen van het nieuwe kabinet Rutte IV kan mogelijkheden scheppen om kernenergie, bijvoorbeeld in de vorm van een kleine modulaire reactor in Den Helder, op de agenda te zetten.” In de vragen aan het college laat de PVV tevens weten dat zij vinden dat het Rijksbeleid voor het aardgasvrij maken van de Nederlandse woningvoorraad onhoudbaar is en op de schop moet. De partij voelt zich gesteund in dat standpunt door het besluit van Brussel om zowel investeringen in aardgas als kernenergie een ‘groen label’ te geven.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

13 reacties

    1. Ondanks dat er nog vele decennia fossiele brandstoffen beschikbaar zijn is het toch wenselijk om tijdig met de overstap naar Nucleair te beginnen.

  1. Op zich een goede mogelijkheid, maar een kleine modulaire reactor is relatief kostbaar. Wellicht beter om een grotere centrale te clusteren in Petten waar direct voor noodzakelijke voorzieningen aanwezig zijn.

  2. Boskeljon beweert hier iets waar hij geen kennis over heeft. Komt in de politiek vaak voor. Een gesmolten zout reactor lijkt mij wenselijk. Al was het alleen om de bruikbare hoeveelheid uranium op te schroeven. Of Petten geschikt is voor de benodigde infra is onduidelijk. En hoe men een grote centrale moet clusteren ??? Overigens waar het modulaire reactoren betreft is een bezoek aan RR wenselijk. En voor de geïnteresseerde is een inschrijving op de periodiek Kernvisie aantrekkelijk.

  3. Tja, da’s Roel… Wellicht is hij net als ik stralingsdeskundige, maar ik schat in van niet. Een moderne kleine modulaire inherent veilige reactor (SMR) van 300 Me zou inderdaad lokaal geplaatst kunnen worden. Ideaal gezien plaats je dan een Gen-3 pebblebed reactor, maar die leveren nog relatief weinig vermogen. Maar als we echt de stap zouden durven maken naar Nucleair (en daar is het al ruim tijd voor….) dan ben ik sterk voorstander van 3 of 4 flinke BWR reactoren en dat kan (los van de Maasvlakte) alleen rond Borsele of Petten omdat daar al veel aditionele voorzieningen zijn.

    1. Hans verward stralingsdeskundige met kernfysicus en loopt meteen naast de schoenen…..

  4. gaat er toch niet van komen de groene idioten in dit land hebben alles ingezet op onrendabele en sterk vervuilende zonneparken en windmolentjes ….

  5. Ik ben geen kernfysica en pretendeer dit ook niet RB (wees eens moedig en gebruik je eigen naam…) maar ben na jaren onderhoud aan koelsystemen en regelstaafaandrijving wel iets beter ingevoerd dan marineman Prins. Kern blijft dat we het zonder de nucleaire optie niet gaan redden met zo’n en wind. Misschien goed om eens over de inhoud te praten in plaats van alleen mensen afzeiken… Ik begrijp dat het lastig is maar geef eens een fundamentele inhoudelijke reactie… Probeer het in elk geval eens een keer…. Je bent nog steeds anoniem dus hoe erg kan het zijn.. 🙄

    1. Hans, pot ketel, je bent zelf fijn denigrerend bezig over marineman Prins en je probeert mij ook nog eens af te zeiken in je reactie ….

      kernfisica zijn of kernfisicus zijn, that’s the question…

  6. RB…(?) Er is niets mis met marine man…en ja het is kernfisicus, maar mijn spellingschecker is redelijk eigenwijs. Verder vraag ik je slechts om nu eens echt inhoudelijk op het artikel te reageren met een fundamentele onderbouwing… Inhoudelijke discussies zijn namelijk veel interessanter dan het slechts afzeiken van mensen omdat ze geen kernfisicus zijn… Wat vind je nu over kernenergie in Den Helder…? Dat is blijkbaar erg lastig voor je… Wel alles over iedereen vinden, maar echt inhoudelijk reageren zit er niet in geloof ik… Ik ben overigens nog steeds benieuwd naar je inhoudelijke mening, give it a shot… 😉

    1. Hans…(?) of Pietje Puk, of Harry Sloterdijk of of je weet dat er geen verificatie is hier?

      je zit vast in de politiek, 4 keer hetzelfde vragen in één stukje, lijkt wel een debat van de linkse kliek… vaak herhalen dan lijkt het belangrijker….

      maar goed, wat ik vind? ik ben faliekant tegen dat achterlijke groene gedoe met de energietransitie, laat die lapzwans van Timmerfrans en dat Thunberg tutje lekker in India en China etc gaan lobbyen, we zijn hier al lang groener dan die landen dus laat ons met rust, daar is eer te halen en kom bij ons zeiken als die landen op ons niveau zitten eerder niet … maar als er dan toch vergroend moet dan ga ik voor geothermie, het grootste energieverbruik zit bij verwarming, dan kun je mooie een reactor neerzetten en of die malle windmolens en zonnepanelen om elektriciteit op te wekken om dan elektrisch te gaan verwarmen met zotte warmtepompjes etc die in de oudere huizen totaal niet afdoende en stervensduur zijn plus ook het hele elektriciteitsnet is nog niet toereikend, nee dan gewoon simpel een warmtenet opzetten, boortoren op Kooijpunt paar putjes van een km of 3 boren, water rondpompen en hopla 90 graden water om heel wat te verwarmen door de hele stad… stadsverwarming of warmtenet bestaat al vele jaren in veel landen en hier klooien we maar wat aan met individuele keteltjes, we willen weer andere veel te moeilijke oplossingen die kapitalen kosten en tientallen jaren duren voordat ze operationeel zijn terwijl er nu al huishoudens kapotgaan door bijv energiearmoede…….

  7. Kijk RB, dit zijn nu reacties met uitstekende onderbouwing die er toe doen! Inderdaad de grootste opgave is verwarmen en ik heb geen idee of geothermie hier mogelijk is qua bodemgesteldheid, maar zo ja dan is dat echt een serieuze optie.

Wellicht ook interessant

Back to top button