DefensieDen HelderVideo

Nederland stapt terug als commandovoerder NAVO vloot, Duitsland neemt stokje over (video)

Advertentie:

Den Helder – Na een jaar het commando te hebben gevoerd over ‘Standing NATO Maritime Group 1’, of SNMG1 in het kort, is het voor de Nederlandse marine tijd om af te zwaaien. SNMG1 is een zogenoemde NAVO flitsmacht bestaande uit schepen van meerdere landen, die snel kunnen interveniëren. Het commando over de internationale groep zal het komende jaar de verantwoordelijkheid zijn van Duitsland.

De ‘Standing NATO Maritime Group 1’ is een NAVO flitsmacht, speciaal opgericht voor een snelle inzetbaarheid. Schepen onder verschillende vlaggen varen mee met de vloot, in wisselende samenstelling. Het afgelopen jaar voeren er onder andere schepen mee met een Britse, Deense, en Canadese thuishaven. Het commando werd het afgelopen jaar gevoerd door de Koninklijke Marine, met commandeur Jeanette Morang aan het roer.

Morang zwaait met weemoed af: “Een commando overdragen is altijd moeilijk, je laat iets achter waar je lang aan gewerkt hebt. Het heeft me veel voldoening gebracht, en ik ga nu weer iets doen wat erg leuk is”. Morang gaat verder als commandeur van de operationele staf van de marine. Haar positie als bevelvoerder was bijzonder: Morang was de eerste vrouwelijke commandeur bij de Koninklijke Marine. Eerder in haar carrière was Morang tevens de eerste vrouwelijke fregatcommandant bij de krijgsmacht.

Op scherp

De staat van paraatheid van de flitsmacht werd het afgelopen jaar verhoogd door de Russische inval in Oekraïne. Hoewel het waakgebied van SNMG1 vooral het noordelijk halfrond betreft, heeft de oorlog wel zijn weerslag op de vloot. “Rusland zit niet alleen in Oekraïne, ze zijn ook actief in de Baltische Zee”, vertelt Morang. “Dat wil niet direct zeggen dat we gevaar lopen, maar we willen gereed zijn”. De wil om gereed te zijn is niet ongegrond. In november vorig jaar vlogen Russische straaljagers, zonder zich te melden, provocerend dicht langs een NAVO oefening waar SNMG1 onderdeel van was. In het omgaan met dergelijke situaties is een strakke coördinatie tussen de leden van het vlootverband van groot belang, aldus Morang: “Samen met verschillende partners moeten we, gezien de hele context, een goede inschatting kunnen maken”.

Vertrouwen in de toekomst
Na Morang neemt admiraal Thorsten Marx van de Duitse marine het roer van de flitsmacht in handen. Het Duitse fregat FGS Mecklenburg-Vorpommern wordt het nieuwe stafschip van SNMG1. De Mecklenburg-Vorpommern bracht ter ere van de overdracht een bezoek aan de Helderse marinehaven. Morang ziet de toekomst van het vlootverband zonnig tegemoet, en ziet in Marx een waardig opvolger: “Hij is opgeleid in Den Helder, dus dat kan niet mis gaan.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

4 reacties

  1. O, ik dacht dat een marva vooral werd ingezet voor administratie en geneeskundige functies. Ik zie nu, dat ik niet meer van deze tijd ben. Ga maar na: mevrouw Morang is commandeur met ster en stond aan het roer van een NAVO flitsmacht ter zee. Ze heeft het wel goed gedaan want ik heb het afgelopen jaar geen enkel Russisch schip kunnen waarnemen in het Marsdiep. Wel hoop ik voor haar gezin, dat zij thuis haar uniform niet draagt. Het zal toch niet gebeuren, dat haar man en kinderen de hele dag staan te salueren.

Wellicht ook interessant

Back to top button