JeugdNoord-Holland

Provincie wil ruim 1,5 miljoen euro besteden aan verkeersveilig gedrag scholieren en ouderen

Advertentie:

Noord-Holland – De provincie zet in op het aanleren van verkeersveilig gedrag aan kwetsbare doelgroepen. Kinderen die vroeg verkeersveilig gedrag aanleren passen dat de rest van hun leven toe. En uit onderzoek blijkt dat ouderen op de fiets een relatief groot risico lopen in het verkeer. Organisaties die verkeerseducatie op scholen aanbieden, of gemeenten die willen investeren in fietsveiligheid bij ouderen, kunnen begin 2023 subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Holland.

Volgens landelijke cijfers wordt het steeds onveiliger op de weg. Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Ook in Noord-Holland neemt het aantal verkeersslachtoffers helaas toe. Vooral schoolgaande kinderen en ouderen op de fiets zijn kwetsbaar. De provincie investeert daarom in verkeerslessen op school en ondersteunt het programma “Doortrappen”, zodat ouderen gezond en veilig actief blijven”.

Verkeerseducatie
Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat als jongeren al van kinds af aan verkeersveilig gedrag aanleren, ze dat de rest van hun leven kunnen toepassen. Een voorbeeld hiervan is het geven van een gastles op een school, waar aan kinderen wordt geleerd dat je je mobieltje niet moet gebruiken op de fiets omdat je dan afgeleid bent van het verkeer.
De provincie stelt ruim 1,5 miljoen euro subsidie beschikbaar in 2023. Organisaties die verkeerseducatie op scholen aanbieden, kunnen vanaf maandag 3 januari tot en met donderdag 17 februari 2023 subsidie aanvragen voor projecten (buiten de Vervoerregio Amsterdam). De subsidieregeling voor verkeerseducatie heet “Uitvoeringsregeling subsidie Verkeerseducatie Scholieren Noord-Holland 2023” en is te vinden op Noord-holland.nl/Loket/Subsidies.

Doortrappen
Fietsen is gezond, ook als men al wat ouder is. Maar oudere fietsers zijn ook kwetsbaar: uit data blijkt dat zij een groter risico lopen in het verkeer. Het programma “Doortrappen” helpt om ouderen bewust te maken van hun fietsgedrag, de risico’s in het verkeer en beschermingsmiddelen. Daardoor kunnen ze langer fit en veilig fietsen. De ondersteuning aan ouderen kan variëren van het geven van tips bij het aanschaffen van een fiets tot het aanbieden van fietsles. Elke gemeente kan kiezen voor zijn eigen aanpak die aansluit op de bestaande lokale netwerken voor ouderen.

De provincie stelt 160.000 euro beschikbaar aan subsidie in 2023 (voor projecten buiten de Vervoerregio Amsterdam). Een nieuw deelnemende gemeente kan maximaal 10.000 euro subsidie ontvangen. Een gemeente die al eerder Doortrap-activiteiten heeft ontwikkeld met de subsidie van de provincie, krijgt 5.000 euro. Gemeenten die doortrapprogramma’s gaan organiseren kunnen vanaf dinsdag 10 januari tot donderdag 1 juni 2023 subsidie aanvragen. De subsidieregeling “Subsidie Doortrappen Noord-Holland 2023” staat op Noord-holland.nl/Loket/Subsidies. Meer informatie over het landelijke programma “Doortrappen” is ook te vinden op de provinciale subsidiepagina.

Slim, schoon en veilig door Noord-Holland
Iedere dag zijn mensen op weg naar hun bestemming. De provincie wil helpen die bestemming veilig en op de afgesproken tijd te bereiken. Ook streeft Noord-Holland naar schone en veilige wegen en voldoende openbaar vervoer. De provincie wil het makkelijker maken om te kiezen voor de fiets, de benenwagen of het openbaar vervoer en zet zich in voor een zo hoog mogelijke verkeersveiligheid op provinciale wegen. Dit doet Noord-Holland door diverse wegen duurzaam veilig in te richten, continu te onderhouden en door te investeren in educatie en verandering van gedrag.
Dat is nodig omdat het steeds drukker wordt op de weg en tegelijkertijd gezondheid, milieu en natuur verbeterd moeten worden. Dat doet de provincie niet alleen, maar samen met inwoners, de gemeenten, maatschappelijke organisaties, marktpartijen en kennisinstellingen. Zo worden files voorkomen en blijft Noord-Holland hopelijk bereikbaar en leefbaar.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

2 reacties

  1. Dit is onbegonnen werk,de jeugd heeft lak aan alle regels,lopen gewoon mobiel te bellen tijdens het fietsen en hebben geen verlichting of gebruiken die nooit,wel janken als ze aangereden worden en ouderen zijn een gevaar op de weg

Wellicht ook interessant

Back to top button