Hollands Kroon

De Dutchess of the Sea zijn gefinisht en gediskwalificeerd

Advertentie:

Antigua – Na 54 dagen, 20 uren en 12 minuten kwamen Astrid Janse, Bela Evers, Desiree Kranenburg en Remke van Kleij op 5 februari even na 3.00 uur ’s nachts aan op Antigua. Zij zijn daarmee het tweede Nederlandse damesteam die een oceaan overroeiden.

Ze zijn 4e geworden in het damesklassement, 15e in de race klasse en 10e in de ‘fours’. Van de 21 deelnemende boten werden ze 16e.

Diskwalificatie
Een prachtig resultaat dachten zij, maar niet veel later kwam de organisatie met de volgende mededeling: Naar aanleiding van de komst van de Dutchess of the Sea werd onweerlegbaar bewijs ontvangen van de raceorganisatoren die een ernstige inbreuk op de Race Regels tonen. Alle TWAC-crews zijn verplicht om hun videobeelden in te sturen na de race, het was hier dat ze het zeil opmerkten. Het werd gebouwd uit een beddenlaken, vastgebonden aan de veiligheidslijnen en verhoogd met lang gehanteerde zonnepaneelreiniger. Het fungeert duidelijk als een zeil.

Tijdens de discussie gaf de bemanning toe dat ze dit hadden gebouwd om te worden gebruikt als zeil om hen te helpen sneller te gaan. In de raceregels staat duidelijk dat dit niet mag en resulteert in diskwalificatie. “We realiseren ons dat we verkeerd hebben gehandeld en dat het ophangen van een laken dat aan de veiligheidsrails vastgebonden was en door de zonnepanelenwasser werd opgehouden, tegen de regels is. Hoewel we gediskwalificeerd zijn van de race, zijn we nog steeds over de oceaan gegaan en trots op wat we hebben bereikt”, aldus de dames.

Opbrengst
In totaal hebben zij € 65.000,- binnengehaald voor twee grote doelen die veel voor hen betekenen: Stichting ALS Nederland en Plastic Soup Foundation. Zie ook: https://www.regionoordkop.nl/07/09/2020/roeiend-de-atlantische-oceaan-over-video/

Deze prestatie is mede te danken aan voormalig inwoner van Den Oever Petra Post, die vanuit huis constant contact had met de dames om ze op de hoogte te houden van het weer, de stromingen en andere technische zaken. Zij heeft ervaring als stuurvrouw op de grote vaart en had tijdens de race de beschikking over de weersvoorspellingskaarten van de Meteorologische dienst Wageningen. Petra wist precies welke route de dames moesten volgen.

Groot avontuur
De ‘Dots’ zoals zij werden genoemd waren wel blij om weer vaste grond onder de voeten te hebben, maar vonden de hele race één groot avontuur. “Hoewel we gediskwalificeerd zijn van de race, zijn we nog steeds over de oceaan gegaan en trots op wat we hebben bereikt”.

Voor meer informatie en video’s kijk op https://www.sloeproeien.nl/nieuws/497428_talisker-whisky-atlantic-challenge-2020 of https://www.facebook.com/dutchessofthesea/

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button