Den HelderPolitiekVideo

Burgerinitiatieven hoeven niet moeilijk te zijn (video)

Advertentie:

Huisduinen – Burgerparticipatie is een belangrijk onderwerp bij lokale overheden. Maar hoe werkt het als burgers zelf met initiatief komen? Dat is nog best lastig, bleek nadat er weinig was gedaan met de aanbevelingen van studenten uit hun onderzoek Kenniswerkplaats Huisduinen. Daar moest verandering in komen vind Nicole van Dinteren, docent bij InHolland.

De inwoners van Huisduinen deden ruim vijf jaar geleden voor het eerst mee met een onderzoeksproject van hogeschool Inholland Alkmaar. De studenten onderzochten wat burgers zelf konden doen aan de inrichting van hun omgeving. “In eerste instantie wilden we weten hoe het kan dat alle plannen die de studenten hebben gemaakt in een la beland zijn”, vertelt van Dinteren, “we kwamen erachter dat inwoners eigenlijk niet zo actief betrokken zijn bij het uitvoeren van de plannen.”

Die betrokkenheid is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van plannen vanuit de samenleving, zegt de onderzoeker. Huisduiners kregen een vragenlijst thuisgestuurd over burgerinitiatieven en werden gevraagd om daadwerkelijk mee te doen aan een burgerinitiatief. “De groep ‘verduurzaming’ was een mooie gemixte groep en daarmee heb ik onderzocht hoe de inwoners zelf gingen onderzoeken hoe ze zelf het initiatief konden nemen om het dorp te verduurzamen.”

André Schutte nam het initiatief voor de kenniswerkplaatsen en ziet in de resultaten van het onderzoek een leidraad voor toekomstige initiatieven. “Alles valt of staat bij de communicatie. Hoe kun je inwoners bereiken om allerlei maatschappelijke issues aan te pakken en om doelstellingen ook echt te bereiken”, vertelt de Huisduiner. Een belangrijke tip uit het onderzoek? Schutte: “Het verschil in taalgebruik tussen de inwoners en de gemeente. Mensen vertelden mij dat ze ziek werden van alle ‘stakeholders’ en ‘focusgroepen’, als ze met de gemeente spraken.”

Wethouder Pieter Kos nam de resultaten van het onderzoek in ontvangst en ziet in dat burgers “heel goed in staat [zijn] om mee te denken over de toekomst van hun wijk of omgeving en ook om breder te kijken dan alleen hun eigen belang.” Dat is belangrijk volgens de wethouder, omdat het kan helpen om burgers bij de politiek en de uitwerking ervan in hun directe omgeving te betrekken. “Daar zouden we als overheid vaker met vertrouwen het gesprek over moeten aangaan.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button