Den HelderPolitiek

Krul mag zich in Den Haag bezighouden met Infrastructuur en Waterstaat: Wil investeringsbeleid op de schop

Advertentie:

Den Helder – CDA’er Harmen Krul krijgt als Tweede Kamerlid de portefeuille Infrastructuur en Waterstaat. Dat maakte hij zondagmorgen bekend tijdens het Regio Noordkop radioprogramma ‘De Week op Zondag’. Krul zegt dat het Rijk op een verkeerde manier investeert in de infrastructuur. Door niet meer enkel te focussen op economische modellen, maar ook te kijken naar maatschappelijk rendement, kan de kloof tussen de Randstad en de regio verkleind worden.

De opmerkingen van Krul zijn in lijn met het standpunt dat CDA fractievoorzitter Pieter Heerma afgelopen donderdag 2 februari presenteerde bij Op1. Heerma vertelde daar dat het CDA heeft gezocht naar oorzaken voor polarisatie, de kloof tussen het platteland en de stad en de protesten die hieruit voort zijn gekomen: “Is er wel iets aan de hand of is het slechts perceptie?” Zo vroeg hij zich hardop af. Heerma concludeert dat het wel degelijk Rijksbeleid is dat bijdraagt aan de groei van deze kloof: De uitkomsten van maatschappelijke kosten-baten analyses die worden gemaakt zorgen ervoor dat in gebieden waar de meeste winst te halen is ook het meest word geïnvesteerd. In de praktijk maakt dit dat het geld gaat naar de plekken waar het al het drukst is.

“Op de plekken die niet tot de winnaars behoren zie je dat buslijnen verdwijnen, ziekenhuizen sluiten en in algemene zin dat het voorzieningenniveau daalt”, aldus Heerma. De Helderse Krul komt zelf uit een regio waar dit speelt. Besloten is dan ook dat hij het Kamerlid binnen het CDA wordt die de standpunten daarover aan het voetlicht mag brengen: “We hebben gezocht naar een portefeuille waarin de verbinding tussen de regio en Den Haag centraal staat. Ik vind het echt belangrijk dat we dat versterken en het CDA is daar nu ook druk mee bezig”, aldus Krul zondagochtend. Hij wordt onder andere woordvoerder als het gaat om infrastructurele projecten aan wegen, bruggen en vuurtorens, maar ook het openbaar vervoer, luchthavens en zeehavens en offshore. “Een gigantische uitdaging maar super leuk”, aldus Krul.

“We moeten de plekken die altijd ondersneeuwen op de investeringslijstjes weer letterlijk en figuurlijk bereikbaar maken voor Den Haag.” Krul heeft het dan met name over de zogenaamde MIRT lijst. Daarin staat in welke infrastructurele projecten de overheid wil gaan investeren. De criteria zorgen volgens het aanstaande Kamerlid voor een scheefgroei: “Nu wordt gekeken naar intensiteit en veiligheid, maar dat is gek. Daardoor worden alleen wegen waar het heel druk is of waar veel ongelukken gebeuren aangepakt. In regio’s als de Noordkop willen we een verbetering van de infrastructuur, zodat meer mensen hun weg hierheen kunnen vinden. Het Rijk zegt nu eigenlijk: Zorg eerst maar eens voor bedrijvigheid en dan willen we wel investeren in de bereikbaarheid. Dat is een verkeerde manier van denken, want hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel.”

Vertrek uit Den Helder
De nieuwe functie als Kamerlid en de bijkomende portefeuille betekent voor Krul ook een vertrek uit de gemeenteraad. Hij blijft wel inwoner van de stad. In lijn met zijn nieuwe takenpakket is hij namelijk van mening dat het geen goede ontwikkeling is wanneer Kamerleden hun eigen regio verruilen voor Den Haag. De verankering in de provincie verdwijnt op die manier. Bij ‘De Week op Zondag’ gaf hij aan de collega raadsleden te gaan missen, al was hij ook kritisch over Helderse politiek: “De rol en de functie van raadslid wordt een beetje uitgehold omdat mensen soms niet de verantwoordelijkheid nemen om zich te verdiepen in de materie. Als je niet goed weet wat de kern is van het agendapunt is het ontzettend moeilijk om een debat met iemand te voeren. Laat dat nu in Den Helder vaak het geval zijn.”

Krul is zich ervan bewust dat zijn nieuwe functie een uitdaging zal zijn. Toch krijgt hij als nieuw- en jongste CDA Kamerlid weinig tijd om ’te wennen’: “De coalitie heeft een krappe meerderheid, dus er kan niet zomaar een zetel leeg blijven.” Volgens de CDA’er blijkt uit zijn toch zware portefeuille ook dat zijn partij niet extra voorzichtig omgaat met nieuwelingen: “Als je eenmaal in de Kamer zit dan zit je er ook echt in. Het zal aanpoten worden, want ik heb geen Haagse ervaring. Het is een dynamische en uitdagende omgeving en ik kijk er enorm naar uit om mijn steentje te gaan bijdragen.” Krul wordt op dinsdag 7 februari om 15.00 beëdigd in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Hij belooft aan Regio Noordkop om nog tenminste eens per kwartaal langs te komen voor een update over zijn Haagse werkzaamheden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

2 reacties

  1. Democratie is een schone zaak, althans in theorie.
    Hoe komt het dat toch zo veel mensen in het land waar ik woon (Brazilië) zeggen: die democratie kan me gestolen worden?
    De helft van de kiezers hier had liever een sterke man gehad, en dan maar met Hitler-achtige ideeën, die de rotzooi opruimt die de democratie heeft aangericht.
    Een gevaarlijk idee, maar wel begrijpelijk: Brazilië heeft weinig aan de democratie te danken. Maar al te vaak bleken politici, als ze eenmaal democratisch gekozen waren, een “miskoop”.
    Democratisch gekozen politici die hun kiezers voor de gek houden leggen een voedingbodem waaruit anti-democratisch onkruid hoog kan opschieten.

  2. Politicus worden vereist training en een passend karakter. En dat karakter herbergt een risico. Er zijn trekpaarden en werkpaarden. Trekpaarden trekken. Altijd. De vracht maakt geen verschil. Werkpaarden zijn tevreden met altijd hetzelfde werk of met kletspraat. Zoals op kantoren of op dit forum. Ze doen jaar in jaar uit hetzelfde, uitdagingen boeien hen niet. Ik ben een werkpaard. Harmen trekt.

Wellicht ook interessant

Back to top button