Den HelderUitgaan

HISDOC organiseert presentatie over Den Helder tijdens de Tweede Wereldoorlog

Den Helder – Het is 19 februari precies tachtig jaar geleden dat het grootste bombardement op Den Helder plaatsvond. Daarom organiseert het Historisch Documentatiecentrum Marinebedrijven (HISDOC) dinsdag 14 februari een presentatie over Den Helder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Met het bombardement op 19 februari 1943 hadden de geallieerden als doel de Rijkswerf en de Duitse schepen te raken. Omdat er toen nog geen precisiebombardementen konden worden uitgevoerd, werden bij de aanval ook veel burgerhuizen van de Helderse bevolking geraakt. Dit kostte 38 wervianen en veertien burgers het leven. Dat was niet het enige bombardement dat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog te verduren kreeg: met 117 bombardementen is Den Helder zelfs de meest gebombardeerde stad van Nederland. Na het enige bombardement door de Duitsers op 14 mei 1940, werden alle verdere bombardementen uitgevoerd door de geallieerden. Daarbij kwamen 178 burgers om het leven. Dat hadden er veel meer geweest als een groot deel van de inwoners niet was geëvacueerd. Ook werden er bommen afgeworpen die geringe materiële schade aanbrachten, geen doel troffen of in het water vielen.

Het Historisch Documentatiecentrum Marinebedrijven houdt op 14 februari een één uur durende presentatie over deze donkere periode. Daarbij wordt extra aandacht geschonken aan het grote bombardement van 19 februari 1943. Tijdens de presentatie komen verder onder meer de mobilisatie, evacuatie van de bevolking, de voorbereiding op de landing in Engeland, de bouw en afbraak van Duitse bunkers en de eerste viering van Bevrijdingsdag op 31 augustus 1945 aan bod.

De presentatie over Den Helder tijdens de Tweede Wereldoorlog vindt dinsdag 14 februari plaats in de Dukdalf aan de Hoofdgracht 1. De voorstelling begint om 14:30 uur, de zaal opent haar deuren om 14:15 uur. Toegang is gratis.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button