Kop van Noord-HollandPolitiek

Wel 16 partijen op stembiljet waterschap, oud-raadslid Hollands Kroon voert lijst ChristenUnie aan

Advertentie:

Noord-Holland Noord – Het is een nieuw record: Maar liefst 16 partijen doen mee aan de verkiezingen om het Waterschap Hollands Noorderkwartier. Vier jaar geleden deden er maar 9 partijen mee. Voor de ChristenUnie staat een bekende naam bovenaan de lijst: Marjon Tolhuis uit Middenmeer is de lijsttrekker. Zij was tot de vorige verkiezingen raadslid in Hollands Kroon.

De ChristenUnie deed in Hollands Kroonniet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, omdat er onvoldoende kandidaten waren. In een uitgebreid interview met Regio Noordkop vertelde Tolhuis in november 2021 dat ze zelf geen tijd en energie had om fractievoorzitter te blijven. Ze was toen ook nog herstellende van een lever- en niertransplantatie. In plaats van nog een raadsperiode koos ze ervoor om fractieondersteuner te worden bij de Statenfractie. Er mag gesproken worden van een heuse comeback, want bij de verkiezingen in maart staat Tolhuis bovenaan het stembiljet voor het waterschap. Raymund Tromp uit Schagen staat op plek twee en Piet Bras uit Den Helder op nummer vier.

Tolhuis vertelt dat de aftrap van de campagne aanstaande zaterdag plaatsvindt: “Nadat Fred Ruiter wethouder werd voor Dijk en Waard werd ik gevraagd als lijsttrekker. Met mijn achtergrond in de biologie en milieukunde voelde ik me geroepen om ‘ja’ te zeggen”, aldus Tolhuis. “We zijn in de Noordkop omringd door water en in de Wieringermeerpolder waar ik woon weten we al helemaal wat het betekent om te veel of juist te weinig water te hebben. We hebben hier verzilting en de beschikbaarheid van drinkwater komt onder druk te staan. De ChristenUnie wil inzetten op een duurzaam en circulaire waterhuishouding. Met een goed ecologisch systeem is het echt mogelijk dat sloten en andere wateren als het ware zelfreinigend zijn.”

De Noordkop vertegenwoordigd
De meeste partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen hebben meerdere kandidaten uit de Noordkop op de lijst staan. Sommige daarvan staan op een verkiesbare plek. Zo worden de eerste drie posities bij de PvdA bezet Marjan Leijen (Warmenhuizen), Fijko van der Laan (Anna Paulowna) en Aukelien Jellema (Den Helder). Bij de VVD staat Arnold Langeveld van Texel bovenaan. Martin Scholten uit Hippolytushoef staat op plek twee bij het CDA en ook BBB heeft een aantal kandidaten uit de Noordkop. Namens de Piratenpartij staat Mark van Treuren (Schagen) op de tweede plek. Voor waterplatform Groen, Water & Land is de Helderse Evelien van Roijen de nummer drie. Andere lokale kandidaten maken door hun positie minder kans op een plekje in het Algemeen Waterschapsbestuur.

Verdere bekenden namen op de lijsten zijn onder andere wethouder Pieter Kos uit Den Helder. Hij staat op plek 18 voor de partij Water Natuurlijk: “Omdat het waterschap veel belangrijker is dan we soms denken help ik Water Natuurlijk graag een handje als lijstduwer”, zo schrijft hij hierover op zijn Linkedin pagina. Collega wethouder Lilian Peters uit Hollands Kroon vervult plek 24. Ook Lambert Riteco, fractievoorzitter van GroenLinks in Schagen helpt bij het verzamelen van stemmen. Hij staat op de 32ste plek. Met Kamerlid Laura Bromet als onderste op de lijst is het GroenLinks feestje compleet. CDA commissielid Jane Lobles uit Den Helder doet ook met deze verkiezingen mee voor de christendemocraten. Ze staat op plek 17. Jeff Leever van Onafhankelijk Hollands Kroon doet mee met AWP en Nico de Vos van Samen Actief uit Den Helder staat op plek 6 van Actief voor Water.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button