Den HelderUitgaan

Ali B inspireert tijdens voorstelling in De Kampanje

Advertentie:

Den Helder – Ali Bouali kwam donderdag naar de Kampanje in Den Helder met zijn theatervoorstelling Koorts. Nederland is misschien niet ziek, maar heeft wel koorts. Het verhitte debat doet de temperatuur hoog oplopen en af en toe naderen we het kookpunt, maar koorts is ook het begin van genezing, van opwinding, van nieuwe kansen. Ali steekt zijn thermometer in de bilspleet van de Nederlandse maatschappij en meet de temperatuur.

Dat Ali B, naast rapper, jurylid bij The Voice en gevierd Tv-programmamaker, ook als theaterman stevig aan de weg timmert, zal niet veel mensen zijn ontgaan. En Ali is nog lang niet uitgepraat. Ook dit seizoen zijn er talloze onderwerpen waar hij zijn licht op wil laten schijnen. Daarbij wint zijn optimisme het nog altijd van zijn bezorgdheid. Of zoals hij zelf zegt ‘’Zelfs als het mis gaat, komt het goed.’’

Voorstelling
Voordat de voorstelling begon zat de stemming bij de bezoekers van de Kampanje er al goed in. Ali begon zijn show met aan mensen te vragen wat ze wilden zien en wat ze verwachten van de show. Alle onderwerpen die de mensen riepen behandelde Ali op een creatieve wijze in zijn voorstelling. Zang, motivatie, inspiratie, humor en verdriet kwamen allemaal voorbij.

“Stel je voor: er is een begrafenis waar jij zelf ligt, wat zou je willen dat de betrokken zeggen over je?”

Ali ging met zijn rug naar het publiek staan en stelde deze vraag. Hij beantwoordde de vraag ook zelf. Hij zou willen dat zijn kinderen zeiden “hij heeft ons bij kunnen brengen dat we ervoor kunnen kiezen om met het lot om het gaan, niet de schuld bij dingen leggen, maar verantwoordelijkheid te kunnen nemen om het verschil te kunnen maken”. Ali zou willen dat mensen in Nederland zouden zeggen dat hij de mensen heeft laten lachen, dat hij mensen aanzette tot groei, dat mensen geïnspireerd werden door hem en dat mensen energie van hem kregen. En dat gebeurde zeker in de Kampanje. “Klitten in je haar moet je met liefde en rust er uithalen, niet kapot trekken, je moet kijken welk haartje het probleem is. Zo moet je ook met je leven ook omgaan”, vertelt Ali.

Inspiratie
Ali: “ik wil een goeie vader zijn en er zijn op belangrijke momenten, ik probeer niet alleen tv te maken, ik probeer tv te maken waarin ik verschil maak in de wereld. Voordat ik bij de Voice zat kon ik het niet hebben dat zangers daar zo kwetsbaar staan”, vertelde Ali na afloop. “Ik wil de talenten vertellen waar ze voor staan in het leven, wie ze zijn en wat ze ons gaan geven. Bij de Voice ben ik de laatste die daar wegloopt, ik probeer ze veel meer bij te brengen. Hierdoor ben ik onlangs overspannen geworden. Ik was ambitieus met m’n kinderen, ik maakte een theaterprogramma en ik probeer mensen te inspireren, maar dat werd me allemaal te veel. Dat was de reden het theaterprogramma is verschoven.”

Ali was vroeger verslaafd aan blowen en gokken. Het ging een tijd niet zo goed met hem. Wilskracht en erkenning is hoe Ali hier vanaf is gekomen. “Ik heb aan mijn moeder toegegeven dat ik verslaafd was, er was een dag dat ik haar geld kwijt was geraakt aan gokken. Ik walgde zo erg van mezelf. Toen heb ik de waarheid verteld dat het geld op was en dat ik jaren lang verslaafd was. Me moeder gaf me een hele liefdesvolle reactie, ze wilde me meteen helpen. Heel wanhopig heeft ze me naar m’n tante in Marokko gestuurd. Toen ik daar was, was het veel makkelijker om na te denken over het leven. Is er meer dan mijn bekrompen wereld? Toen kwam ik in contact met het ‘universum’, ik denk niet dat ik het alleen kan zei ik, ik vroeg toen aan het universum moed en kracht om hier het beste te maken op de wereld.” Van bidden krijgt Ali energie en hij haalt dankbaarheid eruit.

“Als je weet wat je wilt achterlaten in het leven, dan zit het zo diep dat je er geen moeite voor zou moeten doen. Je kunt succes vinden als je kan doen wat je wilt, ook al zou je er niet voor betaald krijgen. Je kan niet in 1 dag succesvol te zijn, probeer morgen alleen te winnen en overmorgen ook. Misschien dat je die dag daarop weer verliest, maar dan staat het alsnog 2-1”, aldus Ali.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button