Hollands Kroon

Restauratie houten grafmonumenten Westerbegraafplaats in Barsingerhorn

Barsingerhorn – Drie houten grafmonumenten worden begin maart verwijderd van de Westerbegraafplaats in Barsingerhorn. De grafmonumenten worden gerestaureerd en eind augustus worden deze weer teruggeplaatst.

De monumenten zijn in slechte staat. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het Nederlands funerair erfgoed; begraafplaatsen en grafmonumenten. Aan de hand van deze grafmonumenten kan Stichting Dodenakkers zien hoe mensen van verschillende rangen en standen omgingen met de dood en de herinnering van hun geliefden. Zij zetten zich in voor funerair erfgoed in Nederland en in historisch aan Nederland verbonden gebieden.

Hout
Voor de families die dat konden betalen, was het grafmonument meestal van hardsteen gemaakt. En in speciale gevallen van zandsteen of marmer. Mensen die geen stenen grafmonument konden betalen, kozen meestal voor hout. Houten grafmonumenten geven een beeld van de funeraire cultuur. Deze cultuur heeft zich in Nederland in de negentiende en twintigste eeuw ontwikkeld. Bestaande houten grafmonumenten zijn daarom waardevolle onderdelen op een begraafplaats.

Toon meer

Famke Mulder

Dit bericht is geplaatst door Famke Mulder. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Famke richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via famke@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button