Hollands Kroon

Restauratie houten grafmonumenten Westerbegraafplaats in Barsingerhorn

Barsingerhorn – Drie houten grafmonumenten worden begin maart verwijderd van de Westerbegraafplaats in Barsingerhorn. De grafmonumenten worden gerestaureerd en eind augustus worden deze weer teruggeplaatst.

De monumenten zijn in slechte staat. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het Nederlands funerair erfgoed; begraafplaatsen en grafmonumenten. Aan de hand van deze grafmonumenten kan Stichting Dodenakkers zien hoe mensen van verschillende rangen en standen omgingen met de dood en de herinnering van hun geliefden. Zij zetten zich in voor funerair erfgoed in Nederland en in historisch aan Nederland verbonden gebieden.

Hout
Voor de families die dat konden betalen, was het grafmonument meestal van hardsteen gemaakt. En in speciale gevallen van zandsteen of marmer. Mensen die geen stenen grafmonument konden betalen, kozen meestal voor hout. Houten grafmonumenten geven een beeld van de funeraire cultuur. Deze cultuur heeft zich in Nederland in de negentiende en twintigste eeuw ontwikkeld. Bestaande houten grafmonumenten zijn daarom waardevolle onderdelen op een begraafplaats.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button