Hollands Kroon

Eerste palen Kindcentrum De Terp geslagen

Advertentie:

Wieringerwerf – Een opgewekte stemming op het bouwterrein van Campus de Terp, waar bouwvakkers deze week begonnen met het plaatsen van de heipalen voor het nieuwe Kindcentrum. Bestuurders van de onderwijsinstellingen die zich in het nieuwe pand gaan vestigen kwamen samen om de mijlpaal te vieren en vooruit te kijken. “Je krijgt er nu echt een beetje een beeld bij”, vertelt Saskia Zuidema, clustermanager bij kinderopvang Kappio.

Het gebouw moet over iets meer dan een jaar klaar zijn, zodat drie basisscholen en een kinderopvang zich er in de zomer van 2024 kunnen vestigen. Voor het zover is moet er echter niet alleen gebouwd worden, ook op organisatorisch gebied moeten de verschillende besturen nog veel regelen. “We moeten met vier verschillende organisaties samenwerken, en op deze manier is daar nog geen voorbeeld van in Nederland”, vertelt directeur Freek Steeman. Dat maakt het een lastige uitdaging. “We hebben om de week overleg”, zegt Zuidema, “we zijn echt aan het pionieren en dat past ook goed bij deze locatie.”

Is het dan niet makkelijker om de scholen gewoon samen te voegen? Dat is echter niet de bedoeling. “We zijn nu drie unieke scholen met een eigen identiteit, die we ook allemaal willen behouden”, zegt Steeman, “maar die komen straks allemaal achter één voordeur terecht en dat biedt veel voordelen op het gebied van samenwerken, evenementen organiseren en nog veel meer.” In het komende jaar moeten de bestuurders dus nog veel plannen maken over de samenwerking. Daarin worden ouders en leerkrachten ook betrokken, zodat de plannen op brede steun kunnen rekenen. “De MR spreekt mee, bijvoorbeeld over de schooltijden en de vieringen op school, die ingevuld worden vanuit de eigen traditie”, zegt Steeman. “Samenwerken is soms ook loslaten natuurlijk”, voegt Zuidema toe.

Van links naar rechts: Saskia Zuidema, Freek Steeman, Inge Heijerman en Marie Jose Tinebra

Er is dus nog veel onduidelijk over de invulling, maar dat biedt ook mogelijkheden. Eén eindmusical voor iedereen of drie verschillende. Samenwerking op het gebied van opvang, sport en buitenschoolse activiteiten. “Het heeft tijd nodig en we zullen ook bestaande denkbeelden en modellen moeten loslaten”, zegt Steeman. Als dat lukt: “dan hebben we echt iets nieuws gemaakt voor de komende veertig jaar.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button