Den HelderNoord-Holland

Greenpeace beplakt Rabobank-filiaal Den Helder vanwege stikstofcrisis

Advertentie:

Den Helder – Actievoerders van Greenpeace Nederland hebben in de nacht van zondag op maandag de kantoren van Rabobank in Noord-Holland beplakt met posters. Ook op het filiaal in Den Helder werden posters opgehangen. Greenpeace vindt dat de Rabobank een grote rol speelt in de verantwoordelijkheid in de stikstofcrisis.

De actiegroep zegt in een persbericht dat de Rabobank ‘decennialang boeren heeft gestimuleerd hun bedrijven op te schalen en productie te intensiveren.’ Volgens Greenpeace is dit ‘Rabo-model, gericht op massaproductie voor de wereldmarkt’ niet alleen slecht voor klimaat en natuur, maar werkt dit ook voor veel boeren niet. “De boerenstand is de afgelopen twintig jaar bijna gehalveerd, boeren hebben hoge schulden en een deel van hen werkt onder het minimumloon.”

Greenpeace stelt dat de Rabobank vooral een oplossing ziet in de financiering van technologische stalsystemen. “Niet alleen is al vaker aangetoond dat deze technieken onvoldoende effectief zijn, ook gaan ze gepaard met hoge schulden voor boeren en wanneer er eenmaal wordt gewerkt met deze systemen, wordt de weg naar ecologische landbouw vrijwel onmogelijk. Lucratief voor Rabobank maar opnieuw ontbreekt een eerlijk toekomstperspectief voor boeren.”

‘Economische schade van 28 miljard euro’
Volgens Greenpeace moet de Rabobank verantwoordelijk worden gehouden voor maatschappelijke kosten die als gevolg van investeringen in de intensieve veehouderij zijn ontstaan. Greenpeace vindt dat de sector niet alleen schade aan de natuur levert, maar ook de water- en luchtkwaliteit, het klimaat en dierenwelzijn staan onder druk. “Dit kost de maatschappij alleen al zo’n 5,5 miljard euro per jaar. De economische schade van de stikstofcrisis is opgelopen tot 28 miljard euro. Daarbij komt nu 24,3 miljard euro aan belastinggeld voor het stikstoffonds. Een bedrag waarvan Provincies al hebben aangegeven dat dit bedrag nog niet voldoende is om een effectieve stikstof aanpak te financieren.”

“Het is niet meer dan eerlijk dat Rabobank als profiteur meebetaalt aan het oplossen van de stikstofcrisis. Daarnaast moet de bank stoppen met de financiering van de vee-industrie en meer investeren in ecologische landbouw met minder vee”, stelt Meike Rijksen, campaigner biodiversiteit van Greenpeace.

“De samenleving draait nu onterecht op voor de kosten die moeten worden gemaakt om de landbouwsector te hervormen, terwijl de bank hier jarenlang aan verdiend heeft”, is verder te lezen in het persbericht. “Een deel van het stikstoffonds van 24,3 miljard euro dat de overheid heeft gereserveerd voor de uitkoop van boeren, vloeit naar verwachting direct terug naar het afbetalen van de leningen bij de Rabobank. Daarmee wordt de noodzakelijke hervorming van de landbouw niet betaald door degene die ervoor verantwoordelijk is, maar door de overheid met belastinggeld van burgers.”

‘Onvoldoende vertrouwen’
De actie van Greenpeace staat niet op zichzelf. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat banken en ketenspelers, zoals leveranciers en supermarkten, gaan meebetalen om de stikstofcrisis op te lossen. Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aangegeven een “niet vrijblijvende bijdrage van banken en ketenspelers te verwachten” in de transitie van de landbouwsector. “Vooralsnog blijven concrete maatregelen door de minister uit en laat hij het aan banken en ketenspelers zelf om met plannen te komen”, vertelt Greenpeace. Volgens de actiegroep geven eerdere reacties van Rabobank onvoldoende vertrouwen dat de bank zelf substantieel gaat bijdragen.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

4 reacties

  1. twee tokkies in DH die een poster ophangen is blijkbaar een actie van Greenpeace…. hahahahahahahahha, grappig

  2. Helden….. cappuchon op en zo onzichtbaar mogelijk….. als je echt een statement wil maken kom je er voor uit…

  3. Bij mijn weten is de Rabobank al minimaal een jaar uit dat pand vertrokken, dus deze actie schiet zijn doel voorbij…..

  4. Posters plakken is net als verspuiten op gebouwen gewoon vernieling . Elke burger moet gewoon het recht krijgen om die lui helemaal de tering te slaan . Zal ze leren om aan andermans spullen te komen.

Wellicht ook interessant

Back to top button