Den HelderUitgaan

Start nieuw seizoen Nollenproject met optreden van Coro Flamenco Calle Real

Den Helder – Het nieuwe seizoen van project de Nollen gaat op zaterdag 1 april van start. De opening wordt gevierd met een optreden van Coro Flamenco Calle Real.

Dit Nederlands-Spaanse flamenco koor is gespecialiseerd in de muziek van het westen van Andalusië. Het repertoire van Calle Real omvat alle fandangos en sevillanas (antiguas, biblicas en festeras) uit de provincie Huelva en Cantes uit de flamenco puro uit andere Spaanse streken als Sevilla, Málaga en Cádiz. Eigen composities/arrangementen en authentieke opvattingen wisselen elkaar af in de muziek, zang en dans van Calle Real.

Calle Real bestaat uit tien zangeressen, begeleid door een ensemble van een violist, cellist, fluitiste, percussionist en twee gitaren. Een optreden van Calle Real is als een muzikale reis langs de dorpen en steden van Andalusië: feestelijk en verrassend, soms hard en meeslepend.

Aanvang
De opening van het nieuwe seizoen van het Nollenproject vindt plaats op Burgemeester Ritmeesterweg 10 in Den Helder. Inloop is om 19:30 uur, het optreden vindt plaats om 20:15 uur. Aanmelding is mogelijk via info@projectdenollen.nl. De entree bedraagt € 15.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Reserveer maar alvast een plek zou ik zeggen, voor slechts 15 euro staat u daar namelijk met zekerheid een geweldige ervaring te wachten. Ik deed zelf ooit een uitgebreid onderzoek (met veldwerk) naar de origine van de Flamenco en boeiender als (de herkomst van) die zeer oorspronkelijke muziekvorm (van India eerst helemaal naar Afrika en daarna in een onbewaakt moment overgewipt naar ´El Andalus´ (vanuit Afrika gezien), ´Andalus´ dat in het Arabisch (en vooral onder de ´gewone´ Arabieren) ´de overkant´ betekent ofwel ´het gebied van de Vandalen´, krijgt u deze onnavolgbaar diepe ´klaagzang´, en dan plotsklaps ook weer onverwachte en ongeremde overgang naar uitgelaten passie en trots over de eigen afkomst, vast niet zo eenvoudig meer in een theater in de buurt aangereikt.
    Drie zaken die een geweldig uithangbord voor deze passievolle ´zigeunermuziek´ zijn, die muziek mag trouwens vast en al sinds de afschaffing van de ´negerzoen´ niet meer zo genoemd worden en wel van (niet de Vandalen maar deze keer) de Europese cultuur bekerende ´Roald Dahlen´… :), zijn ten eerste: de geweldige allesomvattende muziekfilm ´Vengo´, dat is een ode van regisseur ´Gatliff´ aan zijn eigen zigeunerafkomst. Ten tweede, kijk in een rustige moment eens naar de film ´Gadjo Dilo´ (betekenis; ´vreemde snuiter´) dat tweede filmwerk betreft een requiem annex gefilmde zoektocht naar wat puur en wezenlijk is in ons leven die verloopt via de muziek en dan ten derde, en dat is wat mij betreft het allerbelangrijkste…: luistert u vóór u naar ´het Nollenproject´ gaat alsjeblieft eerst vooral als voorwerk even naar ´Nana del caballo grande´ en doe dat in de uitvoering van de enige echte (reeds overleden) flamencozanger ´Camarón´. Camerón is de bijnaam van ´José Monje Cruz´ en de naam camarón betekent eenvoudigweg ´garnaal´. De man was als puber namelijk mager en tevens zo bleek als een garnaal, echter let wel: een bijnaam in Spanje is een buitengewoon en zonder voorbehoud lieflijk bedoeld eerbetoon dat men aan iemand ´schenkt´ vanwege zijn of haar verdiensten. Dat door Camarón schitterend uitgevoerde wiegeliedje (nana betekent wiegeliedje) dat hij zingt voor het kleutertje Rosa komt voort uit een ultiem ´samenwerkingsverband´ tussen Camarón en de weergaloze zigeunerdichter ´Federico García Lorca´, een poëet die in dit liedje/gedicht vol passie de Spaanse burgeroorlog in het vizier (en onder vuur) neemt. Het grote paard (caballo grande) komt in dat bewuste liedje namelijk aan bij een rivier maar wil en durft die rivier niet over te steken omdat die rivier nog donkerrood gekleurd is door het eerder vergoten bloed van vele onschuldige burgers. Bloed van gewone Spanjaarden die slachtoffer werden van de zoveelste wereldse strijd tussen ´links en rechts´ waarbij in Spanje vooral door de Falangisten (het voert te ver om omtrent die beweging hier een uitleg te geven) tienduizenden burgerslachtoffers vielen, gewone mensen die zonder dat ze zelf ooit ook maar een wapen hadden aangeraakt zomaar vanuit tirannie werden vermoord.
    Vlak voordat Rosa eindelijk in slaap valt dreigt het arme paard in snikken uit te barsten. Beste lezer; ik denk niet dat er enig ander liedje bestaat dat de Spaanse zigeunerziel beter blootlegt dan deze ´Nana del caballo grande´.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: