Kop van Noord-HollandPolitiek

Van de Noordkop naar de Provinciale Staten: Maarten Dijksen namens de SP

Vijf vragen aan lokale kandidaten

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De verkiezingen voor de Provinciale Staten staan voor de deur. Op 15 maart mogen kiezers zich weer naar het stemhok begeven. Verschillende partijen hebben ook kandidaten uit de Noordkop op hun lijst staan. Regio Noordkop en Noordkop Centraal gaan in aanloop naar de verkiezingen in gesprek met deze kandidaten. Dit keer is het de beurt aan Maarten Dijksen van Texel. Hij staat op plek 3 namens de SP. Wat kan zijn partij betekenen voor de Noordkop?

Wat kan jij betekenen voor de Noordkop?
“Dat hangt heel erg af van de mensen in Noord-Holland. Natuurlijk kunnen wij meer betekenen als de SP veel stemmen krijgt. Tegelijkertijd wordt het weer lastiger als een partij als de VVD goed scoort. Wat ik wel zeker kan betekenen is een connectie maken met de mensen en ervoor zorgen dat hun problemen op de agenda blijven staan. Daarnaast hoop ik dat jongeren en mensen uit de Noordkop zich met mij identificeren. Er is veel focus op de Randstad, daar wonen ook de meeste mensen, maar de Noordkop moet niet vergeten worden.”

Hoe moet de provincie omgaan met het stikstofprobleem?
“Wij willen vooral de grote vervuilers aanpakken, met het idee: De vervuiler betaalt. We kijken ook naar de landbouw, maar de SP wil juist meer boeren. Onze gehele visie hierover staat in het boekje ‘Aarde, boer en consument verdienen beter’. We willen bijvoorbeeld minder grondmonopolie en minder vervuiling. Het moet kleinschaliger, hierdoor wordt de uitstoot minder. ”

Wat ga jij doen om de Noordkop beter bereikbaar te maken?
“Het plan is om vooral in te zetten op goed- en betaalbaar openbaar vervoer. Dat is de meest groenen oplossing om de bereikbaarheid te verbeteren. De FNV is nu aan het staken in het streekvervoer. Dat is vervelend voor de mensen, maar zij komen ook op voor onze belangen. Ze staan namelijk voor een fatsoenlijke dienstverlening. We moeten het niet laten afhangen van vrijwilligers en belbusjes. Het liefst zien we dat de provincie het openbaar vervoer zelf in handen krijgt, zodat het een democratische grondslag krijgt. Het liefst zou de SP de privatisering terugdraaien.”

Wat ga jij doen om de woningmarkt in de Noordkop vlot te trekken?
“We willen geen woningbouw op dijken of andere waterkeringen. In het geval van een klimaatramp moeten we snel kunnen ingrijpen. We willen vooral sociale huurwoningen en middeldure woningen bouwen. Zoveel mogelijk rond dorpskernen. Duurzaamheid is belangrijk, maar dat mag niet ten koste gaan van de prijs. Daarnaast moeten we goed kijken naar het opnieuw inzetten van lege kantoorpanden. Zeker na corona zijn veel kantoorpanden niet meer nodig.”

Wat kan jouw partij doen om de problemen rond het volle stroomnetwerk op te lossen?
“Wij willen de energiemarkt weer nationaliseren, terug in de handen van de provincie. Daarover houden we nu een landelijke petitie die inmiddels door 120 duizend mensen is ondertekend. Ondertekenen kan nog steeds via SP.nl/volkspetitie. De problemen met het energienet zijn ontstaan door de markt. Grote bedrijven en datacenters. De overheid is gaan afwachten tot de markt die problemen zou oplossen, maar dat gebeurt niet. We kijken heel positief naar buurtaccu’s, zodat opgewekte stroom niet verloren gaat.”

Luister hier het hele interview terug:

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button