Texel

Vlaggen op Texel halfstok

Advertentie:

Texel – Het is vandaag (6 april) precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog op het eiland Texel begon. Het eiland had er de gehele Tweede Wereldoorlog eigenlijk geen last van, maar op 6 april 1945 begon de Georgische opstand op het eiland.

De Georgiërs namen het toen op tegen de Duitsers, dat deden ze omdat ze bang waren om later gestraft te worden. De Georgiërs werkte eerder samen met de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Texel werd daarom later dan de rest van Nederland bevrijdt, op 20 mei 1945.

Daarom zijn maandag op verschillende openbare plekken op het eiland vlaggen te vinden die halfstok hangen, als herdenking van de Georgische opstand. Eerder werd al bekend gemaakt dat de herdenking van de Georgiërs op 6 april niet door kon gaan, in verband met de coronacrisis.

Russenkerkhof, Texel.
In de verte de Burghtkerk van Den Burg.
Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button