Den HelderPolitiek

GroenLinks Den Helder wil houtstook aan banden leggen

Adverentie

Den Helder – De fractie van GroenLinks wil dat het college B&W mogelijkheden onderzoekt om de uitstoot van houtstook te verminderden. Dat schrijven zij in een motie die op 6 april tijdens de gemeenteraadsvergadering zal worden ingediend.

Houtstook zorgt namelijk voor overlast volgens de partij. Er moet iets worden gedaan omdat “hoewel de meerderheid van de Nederlanders houtstook gezellig vindt, lekker warm en leuk om te doen, houtstook ook zorgt voor geuroverlast, het een belangrijke bron is van luchtverontreiniging en het slecht is voor ieders gezondheid, vanwege de uitstoot van fijnstof en roet”, aldus GroenLinks. De relatief schone lucht van Den Helder zou daarmee in het gevaar komen. Tegenwoordig zijn er katalysatoren en filters beschikbaar die kunnen worden ingezet om de overlast tegen te gaan. Mensen moeten zich dan wel bewust zijn van het bestaan van deze mogelijkheden.

Als oplossingen ziet GroenLinks een drietal zaken. Allereerst willen zij dat het college mogelijkheden onderzoekt voor het verstrekken van een slooppremie voor kachels en een subsidie voor de aanschaf van katalysatoren. Daarnaast zou de gemeente voorlichting over het stoken van hout moeten verstrekken aan de inwoners. Als laatste moet er volgens GroenLinks worden bekeken in hoeverre het mogelijk is om een verbod op overlast als gevolg van houtstook op te nemen in de APV.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

8 reacties

 1. GroenLinks ten top, wel een biomassa centrale willen maar thuis geen stukje hout mogen stoken….

  1. de inwoners op hoge kosten jagen, moet van het gas af, mag geen hout of pellets stoken dus enige optie die overblijft is tienduizenden euro’s uitgeven aan waardeloze warmtepompen …

   groene waanzin …

 2. Ik ben helemaal niet van de groenen waanzin,maar wat stank overlast hebben ze helemaal gelijk.In onze staart stoken zeker 2 gezinnen flink hout.Het stinkt (vooral met vochtig weer) en als persoon met lichte astmatische klachten is het niet bepaald fijn om in die rook te zitten.Dus wat mij betreft mag er wel een verbod op (en met mij vele andere bewoners van de straat ) .Met als redenen : het is gewoon niet gezond voor de buren.En idd is het politiek gezien op zijn minst wat hypocriet.Gewoon lekker op aardgas stoken.

  1. als ze gaan verbieden moeten ze of met een betaalbaar alternatief komen, of eisen stellen aan het stookhout en het stookgedrag, ik stook zelf ook een paar kuub kwaliteitshout per jaar en daar heeft niemand last van, ik heb last van diesel automobielen, en tweetakt brommers ook meteen maar verbieden dan?

 3. Die gast hier in de straat neemt het woord “allesbrander” waarschijnlijk iets te letterlijk.Daar wordt echt geen kwaliteiten hout verbrand.Wat betreft de door u aangehaalde “Diesels” : gelukkig worden die echte ouwe “stinkbakken” uit gefaseerd.Over tweetakt brommers zal ik me eens wat “inlezen”.

  1. jammer dat door één rotte appel bij u in de straat door u alle houtstokers over één kam geschoren worden en dus van u mogen stoppen zonder ook maar enig goed alternatief…..

   dan blijf ik bij alle diesels de stad uit, vrachtwagens, bussen, busjes en auto’s, ombouwen naar gas of elektra en anders wegdoen, geen stank en roet in de straten

 4. Het is verwarrend omdat hout stoken een tijd lang ‘goed voor het milieu’ werd genoemd omdat daardoor het gebruik van fossiele brandstoffen terug werd gedrongen.

  Naar de uitstoot van die houtkachels werd op dat moment niet gekeken.
  Nu wel. Nu blijkt dat het een negatief effect heeft op de luchtkwaliteit (en daarmee op de gezondheid)

  Ja je blijft lachen met Groen (s)Links en ‘Groene Vrede’.
  Wisten jullie bijvoorbeeld dat een elektrische auto meer fijnstof produceert dan een benzinemotor? De banden slijten sneller.
  En toch zeggen ze dat elektrisch rijden beter voor het milieu is.

  Net als met de trein reizen.
  (Dat 200 km verderop een kolencentrale op volle toeren draait om elektriciteit op te wekken zeggen ze er niet bij. Groene maffia 🤦🏻‍♂️)

 5. Ik kan er ook met met pet niet bij waarom het gebruik van lpg in auto’s zo ontmoedigd is.En waarom we zo nodig van het aardgas af moeten. idd het stoken van biomassa (lees houtsnippers waarvoor bossen worden gesloopt ) is natuurlijk ook geen alternatief.In mijn ogen nog slechter dan aardgas. En over de windmolens (draaien op subsidie) en zonnepanelen (draaien naar blijkt op dwangarbeiders ) is al genoeg gezegd.En dan gaan we de gasprijs lekker omhoog gooien om gas gebruik te ontmoedigen.Snap ik ook wel dat die buurman nog een zootje troep in zijn allesbrander flikkerd. Eigenlijk is de oorzaak van dit alles dat we gewoon met veel te veel mensen op deze planeet zijn. Niemand heeft de echte oplossing en de meningen zijn veel te verdeeld om tot een goede verantwoorde oplossing te komen.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: