Politiek

Patrick Kool, raadslid GroenLinks, treedt af door oogziekte

Advertentie:

Hollands Kroon – Hij maakt graag af waar hij aan begonnen is, maar de vierjarige zittingstermijn als gemeenteraadslid van Hollands Kroon moet hij toch onderbreken. Nieuwe Niedorper Patrick Kool werkte de afgelopen anderhalf jaar vol overgave als raadslid voor GroenLinks Hollands Kroon. Persoonlijke omstandigheden dwingen hem nu die taak neer te leggen. Fractie-ondersteuner en dorpsgenoot Daan Blokker neemt vanaf 14 december zijn rol over. René Marchand uit Oude Niedorp wordt de nieuwe fractie-ondersteuner.

“Sinds vijf jaar weet ik dat ik een progressieve variant van de oogziekte glaucoom heb”, vertelt Patrick. “Ondanks meerdere operaties is mijn gezichtsveld in korte tijd zeer snel achteruitgegaan. De afgelopen maanden moest ik daardoor bijvoorbeeld ook mijn rijbewijs opgeven. Slechtziend zijn kost enorm veel energie. Niets is meer vanzelfsprekend. Ik ben zonder mijn auto een groot deel van mijn vrijheid kwijt. Ook kan ik niet lang achter een beeldscherm werken en is het lezen van lange stukken tekst op dit moment eigenlijk onmogelijk en laat dat nou beide een groot onderdeel zijn van het werk van een gemeenteraadslid.”

Blinde burgemeester
In Leiderdorp is onlangs een bijna blinde burgemeester geïnstalleerd. Patrick: “Ik volg Tjarda Struik met interesse en op de dag dat we hoorden dat zij burgemeester zou worden, hoorde ik dat ik nooit meer auto mocht rijden. Mijn wereld stortte toen even in, maar haar benoeming gaf me ook hoop. Op dit moment heb ik echter al mijn energie nodig om, samen met mijn gezin, mijn leven opnieuw vorm te geven. We zitten onder meer in het traject voor een blindengeleidehond en ik heb dagelijks vervoer naar mijn werk nodig. Daarnaast zoek ik met mijn vaste werkgever naar een aangepaste inhoud van mijn functie. Dat kost tijd, want als je 47 jaar lang gewend bent om op je ogen te vertrouwen, heb je voor het schakelen naar een nieuwe levenswijze een lange adem nodig. Ik merk dat ik me daardoor niet meer voor de volle honderd procent kan inzetten als raadslid. En dus heb ik de moeilijke beslissing genomen mijn taken over te dragen aan Daan.”

Daan Blokker
De 24-jarige Daan Blokker groeide op in Nieuwe Niedorp en is momenteel woonachtig in buurdorp Winkel. In Niedorp is hij een bekend gezicht. Hij is al jaren als voorzitter van de jeugdcommissie en lid van het hoofdbestuur actief voor de lokale voetbalvereniging VV Niedorp. Hij studeerde Leisure & Event Management aan de NHL Stenden in Leeuwarden en werkt tegenwoordig als teamsportspecialist in een sportzaak. Daan is al twee jaar actief voor GroenLinks Hollands Kroon. “Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in politiek en maak ik me ernstig zorgen over de manier waarop we met onze planeet omgaan. Toen ik in 2021 werd benaderd met de vraag of ik voor GroenLinks Hollands Kroon een plek op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 wilde innemen, zei ik ja. Zolang ik maar niet op een verkiesbare plek zou komen. Ik raakte echter vrij snel steeds meer betrokken en toen ik na de verkiezingen werd gevraagd als fractieondersteuner, heb ik dat met beide handen aangegrepen. In die rol heb ik de afgelopen tijd al incidenteel taken van Patrick waargenomen.”

“Ik heb er alle vertrouwen in dat GroenLinks in Daan een geweldige representant heeft”, zegt Patrick. “Samen met mede-raadslid Joop Laagland kan hij de burgers de komende jaren goed vertegenwoordigen. De gemeenteraad Hollands Kroon is een betrokken raad, die er alles aan doet om dicht bij de burgers te komen. Er wordt, ondanks tegenstellingen, respectvol en open gecommuniceerd. Ik wil met name jongeren uitnodigen om daar onderdeel van te worden. De jonge raadsleden doen het goed in de raad. Ze laten zich horen en zijn zichtbaar en daarom ben ik erg blij dat Daan mij wil vervangen.”

Dubbel gevoel
Daan zelf is er klaar voor. “We spreken al maanden over de opvolging en zijn daarbij niet over één nacht ijs gegaan. Ik heb een dubbel gevoel over deze situatie. Aan de ene kant gun ik het Patrick enorm om zijn zittingstermijn af te maken, maar ik begrijp heel goed dat dat, gezien de huidige situatie, niet kan. Aan de andere kant is dit voor mij een enorme uitdaging. Ik heb er heel veel zin in.” Daan wil zich de komende jaren in de gemeente vooral hard maken voor toekomstperspectief voor alle generaties. “Wat me drijft in de politiek is niet alleen mijn zorg voor het milieu, maar ook mijn bezorgdheid over de manier waarop we met elkaar omgaan in deze turbulente tijden. Ik geloof sterk in respect, inclusiviteit en open communicatie als pijlers voor een gezonde gemeenschap. Als gemeenteraadslid streef ik naar concrete acties om de levenskwaliteit van de inwoners van Hollands Kroon te verbeteren, maar tegelijkertijd zet ik me in voor een duurzamere toekomst voor mijn eigen generatie en de generaties die na ons komen. Met mijn jeugdige energie, gedrevenheid en vastberadenheid om positieve veranderingen te bewerkstelligen, hoop ik van waarde te kunnen zijn voor iedereen in onze gemeente.”

Patrick sluit af: “Ik neem geen afscheid van de politiek, ik leg alleen mijn taken als raadslid neer. Ik zal nog onderdeel blijven van het bestuur van GroenLinks Hollands Kroon en op die manier nog een stempel drukken. En wie weet… als het stof in mijn privéleven is gedaald, stel ik mij wellicht in 2026 opnieuw kandidaat. De tijd zal het leren.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button