Den Helder

Gemeente Den Helder roept op: spoel geen doekjes en vet door het toilet en de gootsteen

Advertentie:

Den Helder – Gemeente Den Helder heeft op haar website een oproep aan inwoners gedaan om doekjes en vet niet door het toilet  en de gootsteen te spoelen. Dit doen zij naar aanleiding van het feit dat het riool steeds vaker verstopt zit.

“Het riool zit steeds vaker verstopt, vooral met vochtige doekjes en vet”, laat de gemeente weten. “Ons afvalwater spoelt niet meer goed door en de pompen in het rioolsysteem lopen vast.” Als het daarna flink gaat regenen, kan op straat en in huis water- en stankoverlast ontstaan. Daarom roept gemeente Den Helder de inwoners op goed na te denken over wat er door het toilet wordt gespoeld.

Vochtige doekjes vormen het grootste probleem voor het riool. De structuur hiervan is te stevig om in het water uiteen te vallen, waardoor het in het riool blijft hangen. Deze kunnen daarom het beste apart in de grijze bak worden gegooid. Ook biologisch afbreekbare doekjes horen niet in het toilet thuis. In tegenstelling tot toiletpapier duurt het weken tot jaren voordat deze afgebroken zijn. Aangezien de doekjes na het doorspoelen binnen een kwartier al bij de rioolpomp zijn, moeten deze in de afvalbak worden gedeponeerd.

Vetresten en olieresten
Naast vochtige doekjes horen ook vetresten en olieresten zoals overgebleven jus en soeprestjes niet in het riool. Het riool heeft namelijk een lage temperatuur. Afgekoeld vet wordt hard in de leidingen, wat verstoppingen in huis en het riool in de straat oplevert. Ook andere soorten oliën en vetten zoals roomboter, kokosolie en zonnebloemolie horen niet in het riool thuis. Deze geven namelijk kans op verstopping.

Frituurvet en oliebollenvet kan naar het afvalbrengstadion en de daarvoor bedoelde inzamelpunten. Afgekoelde restjes vet dienen te worden afgegoten in een lege plastic fles, zodat het niet lekt. Wanneer er geen inzamelpunt in de buurt is, mogen de vetrestjes bij het restafval.

Ook rommel op straat kan in het riool terechtkomen
Is het wekenlang droog en valt ineens veel regen, dan stroomt het regenwater supersnel door het riool en woelt opgedroogd vuil los. Dat hoopt zich te snel op bij de pomp. Een schoon riool kan veel water afvoeren. Ook een flinke bui. Maar hoe meer rommel er in het riool komt, hoe minder water erdoor kan. De gemeente verzoekt daarom geen rommel op straat te gooien. Blikjes, plastic zakken en ander afval komen via putjes in het riool en kunnen verstopping veroorzaken.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

4 reacties

  1. Hoe verstopt zal het riool wel niet raken als we het gemeentebestuur van Den Helder door het toilet zouden spoelen: die gasten weten van geen wijken en blijven zitten waar ze zitten….!

  2. Volgens de verpakking kan vochtig wc papier gewoon doorgespeeld worden 🤨

    Na gebruik wil je er zo gauw mogelijk vanaf 😷

    Pas het riool aan. Of het vochtige wc papier. Maar hou op de verantwoording bij de burger te leggen.
    Dat vingertjes wijzen. Kotsbeu 🤮

  3. Zet een klein prullenbakje in het toilet, na gebruik vochtig toilet doekje in een stukje toiletpapier weggooien in het prullenbakje. Regelmatig legen, klaar! Nauwelijks extra moeite. Vaak is er al een prullenbakje aanwezig voor de dames. Zolang de vochtige doekjes bestaan is het al een probleem voor de rioolzuivering. Dus neem gewoon op deze simpele wijze je verantwoordelijk zou ik zeggen. Verder moet de riolering in Den Helder echt aangepast worden omdat klimaatverandering zorgt voor hevige en langdurige buien. Onze riolering dient gesplitst te worden in regenwaterafvoer en huishoudelijke afvoer. Ik heb begrepen dat men daar in Den Helder stapsgewijs mee bezig is. Hopelijk zetten ze er echt vaart achter. Verder gewoon je afval onderweg in een aanwezige prullenbak deponeren of mee naar huis nemen en daar weggooien. Ik mag aannemen dat we allemaal zijn opgevoed, al twijfel ik daar wel eens aan als ik iemand schaamteloos zijn (meestal snack) afval op straat zie gooien, terwijl 20 meter verderop een afvalbak staat. Komop zeg!!

Wellicht ook interessant

Back to top button