Den Helder

Voormalig stadhuis Drs. F. Bijlweg mogelijk tegen de vlakte

Advertentie:

Den Helder – Het oude stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg in Den Helder wordt mogelijk in zijn geheel gesloopt. Dat liet Woningstichting directeur Robbert Waltmann donderdagavond weten tijdens een panelgesprek over de woningmarkt. Waltmann is zich naar eigen zeggen kapot geschrokken van recente berekeningen, die laten zien dat nieuwbouw ongeveer evenveel zou kosten als een verbouwing van het huidige verouderde pand tot de beoogde zorgwoningen.

“Meestal vallen eerste berekeningen juist mee, maar dit keer ben ik me kapot geschrokken.” Over de hoogte van de benodigde investeringen doet Waltmann geen uitspraken, maar ze zijn in ieder geval zo hoog dat sloop van het oude stadhuis en daarna nieuwbouw “in redelijkheid te verwachten is”. De Woningstichting directeur baseert zich op berekeningen van slechts een paar dagen oud. Er is meer nodig om tot een definitief besluit te komen. Woningstichting nam het pand vorig jaar over van de gemeente.

De corporatie wilde het gebouw volledig strippen. Alleen de betonnen schil zou blijven staan. De reden dat de kosten daarvoor zo hoog uitvallen heeft met een aantal zaken te maken. Allereerst is in het gebouw asbest toegepast op een manier die duur is om te verwijderen. Daarnaast is de structuur van het gebouw zo dat er appartementen van meer dan 70 vierkante meter in passen. De zorgwoningen die Woningstichting wil maken in het pand zijn normaliter rond de 50 vierkante meter. Omdat de ruimtes zo groot zijn is het plan minder rendabel.

Daarnaast zijn er beneden volgens Waltmann veel loze ruimtes waarvoor binnen het beoogde concept geen invulling is. Alles tezamen maakt dat sloop van het huidige pand de betere optie lijkt: “Dan heb je voor hetzelfde geld een geheel nieuw pand, in plaats van deze verouderde constructie.” Het idee voor het pand zou bij sloop of nieuwbouw gelijk blijven. Woningstichting wil zorgwoningen maken en deze combineren met de bestaande reguliere appartementen van Zuyder-Horn. Dat is volgens Waltmann een sterk concept.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button