GR2022DH

Helder Lokaal richt blik op verkiezingen gemeenteraad 2022

Initiatiefnemer Robert Klein: "Het begint bij een goed verhaal"

Den Helder – Robert Klein heeft de afgelopen dagen iets meer verteld over de oprichting van een nieuwe politieke partij in Den Helder, Helder Lokaal. “Gisteren was een mooie dag, de dag van de vrijheid, om iets bekend te maken”, aldus Klein, die te gast was bij LOS Radio om meer over de huidige status van de partij, als ook over de programmapunten voor de toekomst, te melden. De intentie is om in 2022 mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Bij de partij hebben zich momenteel een ‘stuk of tien mensen aangemeld’. “We zijn nog een politieke partij in oprichting en om die reden wil ik de namen nog niet noemen. Momenteel zijn we bezig met het bedenken en schrijven van statuten en het huishoudelijk reglement”, aldus Klein, die geen onbekende is in de Helderse politiek.

Als 18-jarige meldde hij zich aan bij de Stadspartij. “Ik ben enkele jaren lid geweest, uit de partij gegaan, weer lid geworden en ik heb tot aan de laatste verkiezingen in het bestuur gezeten. Op de achtergrond ben ik als lid actief gebleven, tot januari 2019. Toen heb ik mijn lidmaatschap opgezegd omdat ze mij wilden royeren als lid. Waarom? Een groep leden vond dat in de partij posities niet dubbel bezet moesten worden. We gingen terug in zetels. Om te voorkomen dat ik geroyeerd werd, ben ik er zelf uitgestapt.”

Stadhuis 
Al vrij snel ontwikkelde Klein plannen voor een nieuwe politieke partij in Den Helder. Ondanks het feit dat in een relatief kleine gemeente als Den Helder al dertien lokale partijen actief zijn. “Democratie is er zodat iedereen zijn of haar stem kan laten horen en een partij kan oprichten. Ik wil nieuwe politiek bedrijven in plaats van oude politiek. In het verleden was ik politiek actief, ik weet waar het fout kan gaan. Ik wil leren van het verleden en met deze partij de juiste dingen doen. Heel veel is fout gegaan, maar als politicus moet je altijd je rug rechten en niet een discussie willen stoppen om maar klaar te zijn met de discussie”, aldus Klein, waarbij een verwijzing richting een toekomstig stadhuis op Willemsoord voor de hand ligt.

“Misschien is het te laat, maar wij zijn tegen een stadhuis op Willemsoord. Persoonlijk ben ik al jaren tegen en de partij ook. We moeten nu met z’n allen opstaan. Het is gewoon weggegooid geld. Het moet nooit zo zijn dat de gemeente een stadhuis in eigen beheer heeft, maar gewoon een gebouw huurt.”

De huidige gemeenteraad, gekozen door de Helderse bevolking en daarnaast voor het eerst sinds jaren een stabiele coalitie, heeft echter anders besloten zonder daarbij een verkiezingsbelofte te hebben verbroken. “Het stond inderdaad niet in het verkiezingsprogramma. Dat is er bewust uitgelaten op voordracht van iemand binnen de Stadspartij om de discussie te stoppen en over de verkiezingen in 2018 te tillen. De Stadspartij is ooit groot geworden omdat ze tegen een nieuw stadhuis waren en voor renovatie wilde gaan. Dat is niet gebeurd. Zoveel jaar is gezegd dat ze voor renovatie zijn en ineens zijn ze nu toch voor verhuizing.”

Samenwerking
Naast de ideeën over het stadhuis, zijn ook andere punten van belang voor Klein. “Meer geld naar de breedtesport. Gratis openbaar vervoer (bus, red.) voor ouderen vanaf een bepaalde leeftijd. Het vergroten van de leefbaarheid in de stad, waarbij we ook Julianadorp en Huisduinen niet vergeten. We streven in 2022 naar een zakencollege met een raadsbreed programma. Het gaat erom dat je als partij je punten binnenhaalt, zodat je die na vier jaar kan afvinken. Het is niet zo belangrijk of een poppetje van ons in het college zit. Het beste poppetje moet op die plek. Uiteindelijk gaat het om samenwerking in de politiek.”

Die samenwerking met andere partijen moet vanaf 2022 gaan komen met de circa tien betrokken mensen die nu in Helder Lokaal vertegenwoordigd zijn. Vooralsnog laat Robert Klein weinig los over dit selecte groepje mensen. “Grote verrassingen? Nee. Bekende politici? Voor mij zijn ze wel bekend ja. Of ze nu politiek actief zijn? Nee. Ik ben tegen versplintering van het politieke landschap, maar op het moment van verkiezingen wordt weer een nieuwe raad gekozen en het is wel het landschap waarin we leven, die versplintering”, aldus Klein, die er voor zichzelf nog niet uit is of hij in 2022 zelf op de lijst staat. “Daar gaat de partij over.”

De voorbereidingen voor Helder Lokaal zijn vorig jaar gestart. “Dit is het moment om naar buiten te treden. We hebben tijd nodig om een mooie verenigingsstructuur op te bouwen waarin we elk lid serieus willen nemen. Zo willen we bijvoorbeeld een platform voor leden die alleen hun mening willen geven. Het begint bij een goed verhaal”, zo besluit Robert Klein.

Voor meer informatie en/of aanmeldingen kunnen belangstellenden per mail contact opnemen met de partij, info@helderlokaal.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button