Den HelderVideo

De Blauwe Vlaggen wapperen weer (video)

Den Helder/Julianadorp – Wethouder Kees Visser is zo trots als een pauw, ook dit jaar wappert op de Helderse stranden weer het blauw. De gemeente mocht donderdag zes Blauwe Vlaggen in ontvangst nemen, drie voor de stranden en drie voor de jachthavens. Belangrijk voor de toerist, want de vlag is het symbool voor veilig en schoon.

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend op 127 jachthavens en 56 stranden. De stranden van Duinoord, Zandloper en Julianadorp en de jachthavens WSC Breewijd, Willemsoord en de Koninklijke marine Jachtclub (KMJC) mogen dit jaar wederom het keurmerk voeren. Wethouder Kees Visser hees bij paal zes in Julianadorp rond 11:45 uur de vlag in top.

Den Helder en Julianadorp
“Het is ieder jaar weer een kroon op ons werk. Dat een onafhankelijke organisatie ons beoordeelt en onze stranden de Blauwe Vlag certificering waard vindt”, zegt Jan Roelofsen van de Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN). “We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormen daarbij een goed instrumentarium. Iedereen binnen onze organisatie weet waaraan wij moeten voldoen om in aanmerking te komen voor deze jaarlijkse onderscheiding. Gelukkig kunnen we óók onder de Covid-19 regels voldoen aan de criteria van Blauwe Vlag”.

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit, dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de Helderse stranden nog aan de vereisten voldoet.

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

Toon meer

Sanne Scharloo

Sanne Scharloo is AV-specialist bij Regio Noordkop. Ze woont in Julianadorp, is 25 jaar en is bereikbaar via sanne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button