Den Helder

Renovatie Koopvaardersschutsluis en omvaarroute Boerenverdrietsluis

Adverentie

Den Helder – De Koopvaardersschutsluis wordt gerenoveerd. In 2015 zijn in de stalen damwanden gaten geconstateerd. Onderzoek heeft uitgewezen dat een bacterie de damwanden aantast en dat de staaldikte van de wanden verder terugloopt. De renovatie vindt plaats in 2023/2024, maar de voorbereidingen zijn al begonnen. Na de renovatie kan de Koopvaardersschutsluis weer 70 jaar mee.

Tijdens de renovatie wordt de Koopvaardersschutsluis voor een lange periode afgesloten voor het scheepvaartverkeer. Om Den Helder (vanaf het Noordhollandsch kanaal en de haven) voor de scheepvaart bereikbaar te houden komt er een omvaarroute via de Boerenverdrietsluis.

De beroeps- en recreatievaart gaat tijdens de renovatie van de Koopvaardersschutsluis via de Boerenverdrietsluis van de Waddenzee naar het Noordhollandsch Kanaal en andersom. Ook de haven van Den Helder blijft zo goed bereikbaar. De Boerenverdrietsluis moet hiertoe omgebouwd worden van keersluis naar schutsluis met een lengte die geschikt is voor schepen tot 92 meter. De sluis krijgt een extra set deuren om kleinere schuttingen mogelijk te maken, waardoor minder zout naar het Noordhollandsch kanaal stroomt. De Boerenverdrietsluis wordt zo klaar gemaakt voor de omvaarroute. Daarna kan worden begonnen met de werkzaamheden aan de Koopvaardersschutsluis.

Plan
Deze zomer komt de gemeente met een plan met alles wat nodig is voor een vlotte, veilige en verantwoorde omvaarroute. Inclusief afstemming met het wegverkeer met als uitgangspunt de hinder en de economische schade tot een minimum te beperken.

Den Helder gaat vooralsnog uit van de start van de ombouw Boerenverdrietsluis in het vierde kwartaal 2022 en de start van de renovatie Koopvaardersschutsluis in het derde kwartaal 2023. Meer informatie is te vinden op www.denhelder.nl/koopvaardersschutsluis.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button