Hollands KroonPolitiek

CDA en VVD bereiden zich voor op eerste oppositierol in Hollands Kroon

Hollands Kroon – Zoals het er nu naar uitziet gaan het CDA en de VVD geen onderdeel uitmaken van de nieuwe coalitie in Hollands Kroon. Dat zou voor het eerst zijn, sinds de oprichting van de gemeente. Beide partijen vinden het jammer en geven aan dat zij positief terugkijken op de gesprekken die zij met Onafhankelijk Hollands Kroon gevoerd hebben.

“Wij stonden zelf open voor het vormen van een coalitie met Onafhankelijk Hollands Kroon”, zegt Jan-Willem van der Klugt, fractievoorzitter van het CDA. “Dat is nog steeds zo, ons aanbod blijft staan, maar we respecteren uiteraard de keuze die zij maken.” Volgens Van der Klugt hebben er een tweetal gesprekken plaatsgevonden tussen zijn partij en die van Alexander Bügel, die in goede sfeer verliepen en constructief waren. “Op basis van die gesprekken hebben wij een samenwerking mogelijk geacht.”

Wim Groot van de VVD had ook liever wel nog om tafel gezeten: “Uiteraard vinden wij het jammer dat we niet meer meedoen voor een plek in de coalitie. We hebben goede gesprekken gehad, maar moeten de keuze van Onafhankelijk Hollands Kroon accepteren.” Groot hoopt nog een terugkoppeling te ontvangen met meer uitleg over de gemaakte keuze. Volgens Bügel was er tussen het CDA en de VVD wel verschil in de manier waarop zij aansloten bij de wensen van zijn partij.

Een plek in de oppositie dus, dat zal wel even wennen zijn: “Het zou voor onze fractie natuurlijk de eerste keer zijn, in Hollands Kroon”, zegt Van der Klugt. “We blijven de zaken beoordelen op feiten en argumenten. Als we iets een goed idee vinden steunen we het, zo niet dan stemmen we tegen. We gaan ons constructief opstellen en bekijken het met oog op de idealen van het CDA.” Van der Klugt wenst de vijf partijen die de komende tijd om tafel gaan veel succes bij het vervolg van de formatie.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button