Recensie

Guardians of the Galaxy Volume III (recensie)

Met grote regelmaat komen de Marvel Studios met een spectaculaire actiefilm op de markt. Vaak met een bepaalde actieheld in de hoofdrol, maar ook films met helden die een groep vormen. In 2014 verscheen de Guardians of the Galaxy, waarin een groep bijzondere figuren zich rond de mens Peter Quill als beschermers van het heelal opwierpen. De avonturen van de groep kregen in 2017 een vervolg in volume II. James Gunn is de man die de verhalen schreef en regisseerde en is ook nu voor Volume III verantwoordelijk.

In het heelal is het hoofdkwartier van de Guardians of the Galaxy gehuisvest op een gerestaureerde locatie met de naam Knowhere. Het rustige bestaan wordt ernstig gestoord door een verwoestende aanval van Adam Warlock (Poulter). Zijn doel is om de Wasbeer Rocket te ontvoeren en terug te brengen naar zijn schepper High Evolutionary (Iwuji). In de strijd wordt Rocket zwaargewond, maar blijft in handen van de Guardians. High heeft in de jeugd van Rocket de Wasbeer technisch gemanipuleerd om hem speciale eigenschappen te geven. Rocket is er slecht aan toe en de enige manier om hem op te lappen is hem naar High in het Orgoscope hoofdkwartier te brengen. Daar worden de technische codes bewaard om Rocket te kunnen redden. Met assistentie van een groep criminelen, de Ravagers, gaan ze op pad om de codes te bemachtigen. Al het technisch vernuft moet aangewend worden om met ruimteschepen en gevechten de strijd verder op te nemen tegen High en zijn enorme ruimteschip.

Het verhaal in deel drie gaat met name over de Wasbeer Rocket, waarin we tijdens terugblikken zien hoe hij in zijn jeugd is behandeld en opgegroeide. Ook zijn er diverse verhaallijntjes met de andere karakters. Gamora, die zich bij de Ravagers had aangesloten en waarvan Peter dacht dat ze dood was. De samenwerking van Drax en Mantis die zo enorm van elkaar verschillen. Drax sterk en meedogenloos terwijl Mantis meer de gevoelsmens is met haar antennetjes op haar voorhoofd. Nebula die haar frustratie uit haar jeugd met zich meedraagt. Peter Quill die als mens, op het moment dat zijn moeder overleed, van de aarde is weggehaald en nooit meer terug is geweest. Zou hij niet eens moeten kijken of zijn Opa nog leeft?

Kraglin (Gunn, broer van regisseur) is één van de hoofdstrijders uit de groep Ravagers die constant probeert het gebruik van een bijzonder wapen onder de knie te krijgen. Een kleine rol is weggelegd voor Sylvester Stallone die Stakar Ogord de leider van de Ravagers speelt. Ontroerend zijn de jeugdvrienden van Rocket, de Otter Lylla, Walrus Teefs en het konijn Floor die een belangrijke steun voor de Wasbeer zijn. Toch blijven de grote scenes indrukwekkend. Groot, groter, grootst lijkt de drijfveer van de decorbouwers te zijn. Prachtige beelden, bijzondere wezens die allemaal weer anders en prachtig gekleurd zijn. Het verhaal is wel wat lastig te volgen, maar blijft toch boeien. De 32e film van de Marvel Studios duurt wel twee uur en dertig minuten en heeft natuurlijk na de aftiteling nog een kleine opzet naar een vervolg, want ze komen terug.

Regie: James Gunn
Met: Chris Pratt, Zoe Saldaña, Dave Bautista, Karen Gillan, Vin Diesel, Bradley Cooper, Pom Klementieff, Sean Gunn, Chukwudi Iwuji, Will Poulter, Sylvester Stallone, Micheal Rosenbaum, Elizabeth Debicki
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button