Uitgaan

Bureau Boeiend geeft lezing over Poolse kunst in School 7

Advertentie:

Den Helder – Kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend geeft op 22 mei om 19:30 uur in School 7 een kunstlezing over de hedendaagse kunst uit zijn vaderland: Polen. Aan bod komt onder andere de kunstenares Alicja Kwade, van wie er nu een tentoonstelling in Museum Voorlinden te bewonderen is.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin werd geboren in Polen. Hij woonde tot zijn tiende in de grote Poolse stad Łódź, waarna hij verhuisde naar Texel. Na de studies Frans en Kunstgeschiedenis cum laude te hebben afgerond, richtte hij samen met zijn collega Wouter Maas Bureau Boeiend op. Al een aantal jaren verzorgen zij kunstlezingen, waaronder voor KopGroep Bibliotheken. Daarnaast geeft hij rondleidingen in binnen- en buitenland.

Hoewel Dobrowolski-Onclin al heel wat jaren in Nederland woont, heeft hij nog steeds een sterke band met zijn geboorteland. ‘Dankzij mijn moeder spreek ik nog steeds vloeiend Pools en kan ik ook Pools schrijven. Zodoende ben ik nooit het contact met Polen en de Poolse cultuur kwijtgeraakt en houd ik in de gaten wat er aan Poolse accenten in Nederland te vinden is. De tentoonstellingen van Wilhelm Sasnal in het Stedelijk Museum, van Alicja Kwade in Voorlinden, de films ‘Green Border’ en ‘The Peasants’ die nu in de bioscoop draaien; ik volg het allemaal.’

De lezing
Tijdens de lezing in School 7 geeft de kunsthistoricus de deelnemers een introductie in de hedendaagse Poolse kunst. Het werk van Alicja Kwade wordt besproken en getoond in de context van collega’s uit haar geboorteland. Wie Kwade’s oeuvre in levenden lijve wil bewonderen, kan terecht tot 9 juni bij het Museum Voorlinden voor een tentoonstelling van haar werk.

Meer informatie over de kunstlezing is te vinden op de website van KopGroep Bibliotheken.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button